ŠABIĆ: ZA NEZAKONITU OBRADU LIČNIH PODATAKA I KRIVIČNA ODGOVORNOST

ŠABIĆ: ZA NEZAKONITU OBRADU LIČNIH PODATAKA I KRIVIČNA ODGOVORNOST

Izvor: Medija centar Beograd (arhiva)

Objavio: Magločistač

12.04.2016

Kategorija: U fokusu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas sve učesnike u izbornom procesu da mogu i krivično da odgovaraju za nedozvoljenu obradu ličnih podataka građana.

On je, povodom obraćanja građana i medija koji sumnjaju da aktivisti političkih stranaka u okviru izborne kampanje nezakonito koriste lične podatke građana još jednom upozorio sve učesnike u izbornom procesu da su dužni da se prema ličnim podacima građana odnose u skladu sa zakonom.

Šabić je naveo da je izražena sumnja i da aktivisti stranaka nezakonito koriste lične podatke koji se odnose i na spečifična svojstva poput onih da su ljudi korisnici socijalne pomoći ili penzioneri.

“Obrada navedenih i drugih ličnih podataka građana, bez osnova u zakonu i bez njihovog pristanka, je nedopuštena i kažnjiva”, saopštio je kabinet poverenika.

Sličnih pojava bilo je i tokom ranijih izbora i poverenik je, kako se navodi u saopštenju, na njih upozoravao i reagovao u skladu s ovlašćenijma, “uključujući i podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv odgovornih funkcionera vlasti, odnosno političkih stranaka”.”Prekršajni postupci su u nekim slučajevima doveli do kažnjavanja odgovornih funkcionera, ali samo skromnim, zakonom predviđenim prekršajnim kaznama”, rekao je Šabić.

On je podsetio da pravni sistemu predviđa i znatno ozbiljnije oblike odgovornosti a koji praktično ne funkcionišu i koje treba aktivirati.

Šabić je citirao u saopštenju odredbe zakona po kojima će se onaj “ko podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona neovlašćeno pribavi, saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine”.

U zakonu je navedeno i da će biti kažnjen i onaj “ko protivno zakonu prikuplja podatke o ličnosti građana ili tako prikupljene podatke koristi” dok će  službeno lice, ukoliko to uraditi u vršenju službe, biti kažnjeno zatvorom do tri godine.

Šabić je naveo i da građani u tim slučajevima mogu da podnesu privatne tužbe a kad je u pitanju službeno lice “imaju pravo da se obrate tužilaštvu i MUP-u koji su obavezni da okolnosti provere te da prema izvršiocima krivičnih dela preduzmu zakonom predviđene mere.”

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.