ŠABIĆ NALOŽIO TUŽILAŠTVU DA SAOPŠTI PODATKE O SAVAMALI

ŠABIĆ NALOŽIO TUŽILAŠTVU DA SAOPŠTI PODATKE O SAVAMALI

Rodoljub Šabić, izvor: mc.rs

Objavio: Magločistač

11.01.2017

Kategorija: U fokusu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić doneo je rešenje kojim je naložio Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da učini dostupnim javnosti informacije o slučaju Savamala, saopšteno je danas iz kancelarije Poverenika.

Kako je precizirano, javnosti treba dati informacije o tome da li je postupajući zamenik tužioca u slučaju Savamala o nepostupanju policije po njegovim zahtevima obavestio višeg tužioca, ministra unutrašnjih poslova, Vladu ili nadležno telo Skupštine.

Poverenik je u rešenju naveo i da je potrebno saopštiti da li su podnete disciplinske prijave protiv lica koja su se oglušila o zahteve i urgencije tužilaštva.

Naloženo je, takođe, da se tražiocu informacija, ukoliko one postoje, dostave i delovodni brojevi dokumenata koje ih sadrže.

Poverenik je našao da su neprihvatljivi argumenti tužilaštva da bi odavanje tih informacija “uticalo na dalji rad svih organa koji su angažovani na rasvetljavanju te krivičnopravne stvari”.

“Iz same prirode traženih informacija, budući da se radi samo o delovodnim brojevima određenih eventualno podnetih obaveštenja i zahteva, očigledno je da se njihovim objavljivanjem ne mogu prouzrokovati nikakve štetne posledice”, ističe Šabić.

Prema oceni Poverenika, radi se o informacijama o načinu i zakonitosti rada Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koje su potpuno legitiman predmet interesovanja javnosti, a čije objavljivanje ne može prouzrokovati nikakve štetne posledice.

Ovim rešenjem, budući da je postupao u okviru zahteva iz konkretne žalbe, Poverenik javnosti omogućuje samo deo informacija o slučaju Savamala.

Poverenik upozorava da nije dobro što mu se građani i novinari sve više obraćaju povodom prava na pristup informacijama o slučaju Savamala i stoji na stanovištu da su nadležni organi odavno bili dužni da javnosti, bez njegovih intervencija, pruže mnogo više relevantnih informacija o tom slučaju.

“I inače nesporan interes javnosti pojačan je odsustvom informacija u periodu od više meseci”, konstatovao je Šabić.

On je ukazao da slučaj privlači pažnju i domaće i strane javnosti, negativno se odražava i na proces pregovora o pridruživanju EU, te “kontinuirano i dodatno pothranjuje i inače prisutne sumnje značajnog broja građana u valjanost i zakonitost postupanja nadležnih u tom slučaju”.

Izvor: FoNet

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“ŠABIĆ NALOŽIO TUŽILAŠTVU DA SAOPŠTI PODATKE O SAVAMALI”

István says:

Kako Vi mislite g. Sabic da objave vise to moze i hoce smanjiti pobedu na izborima doticni neinformisani prepostenim osobama, ne nikako pa izgubice pobedu a srbski narod njih jako voli i ceni nemojte da pobedi vladavina prava u Srbiji NE NIKAKO !

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.