ŠABIĆ: MINISTARSTVO FINANSIJA UGROŽAVA FUNKCIONISANJE INSTITUCIJE POVERENIKA

ŠABIĆ: MINISTARSTVO FINANSIJA UGROŽAVA FUNKCIONISANJE INSTITUCIJE POVERENIKA

Rodoljub Šabić, izvor: Medija centar Beograd

Objavio: Magločistač

26.03.2018

Kategorija: U fokusu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodolјub Šabić saopštio je danas da je uputio ministru finansija Dušanu Vujoviću pismo u kome traži objašnjenje za apsurdnu situaciju do koje je došlo jer je to ministarstvo odbilo da da saglasnost na predlog kadrovskog plana poverenika.

Poverenik je, kako se navodi, jedini iz kruga nezavisnih državnih organa kome je Ministarstvo finansija uskratilo saglasnost.

Nedavno, kako se dodaje, ministarstvo je dalo saglasnost i zaštitniku građana na predloženi kadrovski plan za 2018. godinu za pun broj izvršilaca po sistematizaciji, bez obzira što tom organu, kao i povereniku (i pored više upozorenja), nisu u budžetu opredeljena dovoljna sredstva za plate, čak ni za postojeći broj zaposlenih.

Prema navodima Šabića, tu saglasnost Ministarstvo finansija dalo je uz opasku da će zaštitniku građana biti obezbeđena dodatna finansijska sredstva.

Postupanje Ministarstva finansija u odnosu na sve nezavisne organe uključujući i zaštitnika građana, Šabić je podržao i ocenio kao potpuno ispravno.

“Na taj način Republika Srbija ne samo da postupa u skladu sa strategijama koje je utvrdila u pogledu jačanja nezavisnih organa, kao i u skladu sa odgovarajućim zaključcima Narodne skupštine, nego i izvršava preuzete međunarodne obaveze”, naveo je Šabić u saopštenju.

Šabić je u saopštenju naglasio da nastala situacija nužno otvara bar dva pitanja, a pre svega na čemu se zasniva diskriminatorski odnos prema instituciji poverenika.

“I drugo, zašto se u 2018. godini u odnosu na instituciju poverenika, ne samo napušta proklamovana politika jačanja kapaciteta ovog organa, nego se sasvim obrnuto, uskraćivanjem sredstava, čak i za plate već postojećeg broja zaposlenih, direktno dovodi u pitanje dalje funkcionisanje institucije poverenika”, navodi se u saopštenju.

Prema oceni poverenika postupak Ministarstva finansija je jedan u nizu sve učestalijih postupaka Vlade i grupe ministarstava koji činjenjem ili nečinjenjem, odnosno neizvršavanjem zakonskih obaveza, sve više otežavaju ostvarivanje prava građana koja poverenik štiti, i direktno dovode u pitanje opstanak te institucije.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.