RUMUNIJA KAO PRIMER USPEŠNE BORBE PROTIV KORUPCIJE: GDE IMA VOLJE, IMA I NAČINA

RUMUNIJA KAO PRIMER USPEŠNE BORBE PROTIV KORUPCIJE: GDE IMA VOLJE, IMA I NAČINA

Objavio: Magločistač

28.02.2018

Kategorija: U fokusu

U trenutku eskalacije političkih napada na borbu protiv korupcije u Rumuniji, šefica antikorupcijske agencije, koja je stalno na meti “paljbe”, saopštila je da je u 2017. agencija procesuirala rekordan broj slučajeva.

Glavna tužiteljka Nacionalnog antikorupcijskog direktorata (DNA) Laura Kodruta Kovesi predstavila je danas godišnji izveštaj i navela da je u 2017. na sud izvedeno 1.000 zvaničnika pod optužbom za korupciju, uključujući tri ministra, šest poslanika i bivšeg predsednika parlamenta.

Kodruta Kovesi je rekla da je njena služba uspešno krivično gonila 713 zvaničnika, uključujući 28 gradonačelnika, 38 direktora javnih institucija i jednog senatora, preneo je Asošijetid pres.

Tužioci su poslednjih godina istraživali brojne zvaničnike pod optužbama za sukob interesa, zloupotrebu moći, prevare i primanje mita u zamenu za ugovore sa državom.

Ipak, korupcija je i dalje raširena, upozorila je Kovesi i dodala da su neki upravnici bolnica uzeli milione evra mita dok su zloupotrebe fondova EU udvostručene.

Predsednik Rumunije Klaus Joanis čestitao je tužiteljki, pohvalio rad njene službe i istakao da “podaci ne lažu”.

Joanis je za napade na kredibilitet antikorupcijske agencije rekao da predstavljaju “zaraznu manifestaciju očaja ljudi koji žele da potčine pravdu politici”.

Ministar pravde Tudorel Toader tražio je da se Kovesi smeni jer “nije za taj posao”, ali je regulatorno telo za pravosuđe zahtev odbacilo.

Poslednju reč daće Joanis, ali se ne očekuje da podrži ministra pravde.

Kovesi, koja vodi DNA od 2013, rekla je i da je njena služba uvela nove mehanizme za istraživanje optužbi za neprofesionalizam ili nelegalnih radnji u tužilaštvu.

U 2017. su otpuštena dva tužioca.

Rumunsko pravosuđe i dalje je pod specijalnim nadzorom Evropske unije, a Rumunija je jedna od najkorumpiranijih članica EU.

Vladajuće socijaldemokrate 2017. su pokušavale da dekriminalizuju neka koruptivna dela, što je rezultiralo najvećim protestima na ulicama rumunskih gradova od kraja komunizma.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.