RIHA: NAPREDNJAČKI RAZUM POMRAČEN MRŽNJOM, BAHATOŠĆU I UVERENJEM U APSOLUTNU MOĆ

RIHA: NAPREDNJAČKI RAZUM POMRAČEN MRŽNJOM, BAHATOŠĆU I UVERENJEM U APSOLUTNU MOĆ

Foto: mc.rs

Objavio: Magločistač

11.08.2017

Kategorija: U fokusu

Jedna od potpisnica krivičnih prijava protiv Informera, Pinka i drugih režimskih medija, novinarka Antonela Riha rekla je da odbacivanje ovih prijava pokazuje da u Srbiji ne postoji “pravna država”.

“Da smo zaista zaverenici koji ruše državu sa namerom ‘ubijanja Vučića’, kako su pisali Informer i ostali, odavno bismo bili u zatvoru. Pošto nismo i pošto su sve to izmišljotine Vučićevića, Mitrovića i ostalih, oni bi morali da budu kažnjeni”, rekla je Antonela Riha za Autonomiju.

Ona kaže da je odbacivanje prijava shvatila kao jasnu poruku “da smo obeleženi kao nekakvi neprijatelji kojima se neće baviti zakoni države već ‘zakoni’ stranke na vlasti“.

“U takvom režimu tužioci i sudije su glasila kroz koja Vučićevi emisari targetiraju, optužuju i sude, ne samo nama već i svakome ko im se zdravim razumom suprotstavi”, rekla je Riha.

Ona je komentarisala i saopštenja koja su povodom ovog slučaja razmenili Pokret slobodnih građana i Srpska napredna stranka,

“Kada pročitate reakciju SNS na saopštenje Pokreta slobodnih građana, koji osuđuje odbacivanje naše krivične prijave, jasno je da je razum pomračen mržnjom, bahatošću, uverenjem u apsolutnu moć“, napomenula je Riha i dodala da posle takvog odgovora stranke i ove odluke suda, “svako od građana može da očekuje da će u nekom trenutku, ko zna zbog čega, na poslu, u komšiluku, na ulici, biti targetiran kao zaverenik i neprijatelj”.

“O tome neće imati ko ni da izvesti, jer ćemo, mi novinari i ostali čiji glas može da se javno čuje, do tada već biti ućutkani i uklonjeni. Ja takvu Srbiju nikome ne želim”, rekla je Riha.

Novinarka Antonela Riha jedna od potpisnica krivične prijave protiv Pinka, Informera i drugih režimskih medija.

Krivične prijave je podnela grupa, novinara, aktivista i umetnika zbog toga što su bez ikakvih dokaza proglašeni za zaverenike, nasilnike, strane plaćenike i atentatore.

Oni u prijavi naveli da su tekstovima i emisijama objavljenim u dnevnom listu Informer, na TV Pink i na portalima Pravda i Zavetnici, bez ikakvih dokaza dovedeni u vezu sa „stranim agenturama“, pokušajem stvaranja „haosa“ u zemlji, „sprovođenjem nasilja“, „subverzivnim delatnostima“, pa čak i u vezu sa „rušenjem“ i „ubijanjem“ predsednika Vlade.

Više javno tužilaštvo odbacilo je ove krivične prijave, a u obaveštenju koje je potpisao zamenik javnog tužioca Aleksandar Momčilović kaže se da je krivična prijava odbačena zato što „nema osnovane sumnje da su prijavljena lica izvršila navedena krivična dela niti pak neko drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, već se eventualno radi o krivičnom delu uvreda“.

Oštećeni su uložili prigovor na ovakvu odluku. Potpisnici krivične prijave, Vukašin Obradović, bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Ilir Gaši, direktor Slavko Ćuruvija fondacije, novinarke Antonela Riha i Tamara Skrozza i glumci Sergej i Branislav Trifunović, uputili su Apelacionom javnom tužilaštvu prigovor na ovu odluku.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.