Reporteri bez granica: Tokom 2020. ubijeno 50 novinara, većina u zemljama koje nisu u ratu

Reporteri bez granica: Tokom 2020. ubijeno 50 novinara, većina u zemljama koje nisu u ratu

Objavio: Magločistač

29.12.2020

Kategorija: U fokusu

U svetu je tokom 2020. godine ubijeno 50 novinara, navedeno je u godišnjem izveštaju Reportera bez granica (RSF) objavljenom danas.

Njih 34 (68 odsto) izgubilo je život u zemljama koje nisu u ratu, piše u izveštaju za period od 1. januara do 15. decembra 2020. godine.

Prema izveštaju RSF, Meksiko je zemlja sa najvećim brojem ubijenih novinara među zemljama koje nisu u ratu. Ove godine je u Meksiku stradalo osam novinara.

Slede Indija i Pakistan sa po četiri ubijena novinara i Filipini i Honduras sa po tri.

Od ukupnog broja ubijenih novinara 2020. godine, 84 odsto je bilo namerno na meti.

Ove godine ubijeno je 17 istraživačkih novinara – desetoro ih je istraživalo slučajeve lokalne korupcije i pronevere javnih sredstava, četvoro se bavilo mafijom i organizovanim kriminalom i troje pitanjima životne sredine.

RSF navodi i da je umrlo sedam novinara koji su pratili demonstracije u Iraku, Nigeriji i Kolumbiji.

U prvom delu godišnjeg izveštaja, objavljenom polovinom decembra, RSF je naveo da je 387 novinara bilo zatvoreno u 2020, ocenjujući da je reč o „istorijski visokom broju“.

U prethodne tri decenije, prema podacima Međunarodne federacija novinara, ubijeno je 2.658 novinara širom sveta.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.