Reporteri bez granica: Ana Lalić među herojima informisanja tokom pandemije

Reporteri bez granica: Ana Lalić među herojima informisanja tokom pandemije

Ana Lalić, izvor: Autonomija.info

Objavio: Magločistač

15.06.2020

Kategorija: U fokusu

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić je među 30 “heroja informisanja” tokom pandemije koronavirusa, saopštila je organizacija Reporteri bez granica i objavila listu novinara, medija i uzbunjivača koji su kroz svoj rad doprineli spasavanju života, u nekim slučajevima sa teškim posledicama po sebe lično.

Ti “heroji informisanja”, koji dolaze sa svih kontinenata, istakli su se u borbi za slobodu štampe u trenutku krize. Objavljivanjem pouzdanih informacija o težini pandemije ili osudom disfunkcionalnosti u upravljanju od strane vlasti svojih zemalja, “oni su doprineli odupiranju cenzuri i borbi protiv galopirajuće dezinformisanosti koja ugrožava zdravlje stanovništva”, naglašava RSF.

“Na dan kada je stupio na snagu zakon kojim se srpskoj vladi daje monopol na informacije o koronavirusu, objavljivanje svedočenja medicinskog osoblja, iscrpljenog nedostatkom medicinske opreme, koštalo je novinarku Anu Lalić brutalnog hapšenja i pritvaranja na jednu noć. Vlasti će na kraju priznati istinitost njenog izveštaja, odustaće od optužbi protiv nje i ukinuće zakon, ali novinarka informativnog sajta Nova.rs je u međuvremenu postala meta onlajn pretnji i brutalne kampanje mržnje na društvenim mrežama”, podseća RSF.

Organizacija dodaje je više tih “heroja” skupo platilo borbu za istinu, pošto su bili žrtve različitih represalija kao što su napadi ili uznemiravanje, pritvaranje, krivično gonjenje ili pretnje.

Među tim herojima, RSF posebno izdvajaju kineskog lekara Li Venlianga koji je “prvi upozorio svet na početak epidemije” i advokata Čen Kjušija koji je na svom blogu “izveštavao o haosu u bolnicama Vuhana”.

“Prvi je podlegao koronavirusu, a drugi je prisilno stavljen u karantin i nikada se nije pojavio”, podseća organizacija RSF.

Na listi heroja, iz zemalja regiona je slovenački novinar Blaž Zgaga koji je bio meta kampanje mržnje koju je podsticala slovenačka vlada na društvenim mrežama i u medijima nakon što je zatražio infromacije o pandemiji.

Karikaturista Ahmed Kabir Kišore bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor u Bangladešu zbog crteža u kojima se osuđuje korupcija, dok se među proteranima ili onima kojima je onemogućeno bavljenje poslom nalazi dopisnik Njujork tajmsa iz Pekinga Kris Bakli kome je “prvi put za 24 godine uskraćena viza”.

RSF takođe ističu situaciju novinara u Gvajakilu, u Ekvadoru, koji su platili visoku cenu pošto je njih 13 umrlo od koronavirusa.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.