REM ODBACIO VEĆINU PRIGOVORA NA MEDIJE U PREDSEDNIČKOJ KAMPANJI

REM ODBACIO VEĆINU PRIGOVORA NA MEDIJE U PREDSEDNIČKOJ KAMPANJI

Foto: Magločistač (ilustracija)

Objavio: Magločistač

07.05.2017

Kategorija: U fokusu

Tokom poslednje predizborne kampanje, prvi put od 2003, Regulatorno telo za elektronske medije – REM nije pratilo izveštavanje nacionalnih emitera o izbornim aktivnostima kandidata. Odmah po raspisivanju predsedničkih izbora REM je objavio da će nadzor vršiti isključivo po prijavama građana o uočenim nepravilnostima. Za sada su sve razmotrene prijave odbačene.

Mesec dana nakon izbora, na pitanje Insajdera da li se o 60 prigovora građana raspravljalo i da li su na osnovu njih medijima izrečene mere, REM je dostavio podatke koji pokazuju da su u osam slučajeva, u kojima su postupci pokrenuti i završeni, sve prijave odbačene. Još traju postupci po 20 prijava, a veliki broj prijava građana odbačen je kao nepotpun. REM u odgovoru navodi i da je 12 prijava odbačeno kao nepotpuno nakon odbijanja podnosilaca da prijave dopune.

Većina prigovara koje su građani uputili REM-u zbog izveštavanja medija tokom kampanje odnosila se na neravnomernu zastupljenost kandidata i prikriveno emitovanje predizbornog programa.

REM je odbacio nekoliko prijava građana koje su upućene RTS-u zbog neorganizovanja javnog sučeljavanja kandidata na izborima, pošto, kako su naveli, ta obaveza nije zakonom propisana.

Odbačena su i prijave za prikriveno emitovanje predizbornog programa u informativnom programu RTS, koji je van predizbornog bloka izveštavao o aktivnostima premijera Aleksandra Vučića kao i prijava po istom osnovu protiv TV Pink koja je u informativnoj emisiji emitovala prilog sa izborne konvencije SNS.

REm je u prvom slučaju naveo da je opravdano izveštavanje RTS o spoljnopolitičkim aktivnostima predsednika vlade kao i da je urednik TV Pink imao pravo da procenjuje koje su vesti od javnog interesa, pa tako i da emituje prilog sa konvencije SNS.

Ovakve odluke REM, proizilaze iz nedovoljno preciznih zakonskih odredbi, naročito u pogledu sprečavanja zaloupotreba javnih funkcija u predizbornoj utakmici.

Najviše prigovora na gostovanja Aleksandra Vučića u Ćirilici i TV Debati

Kada je reč o postupcima po 20 prigovora građana koji još nisu završeni, o njima se prvo moraju izjasniti mediji na čiji rad se prigovori odnose, navodi se u odgovoru REM-a novinarima Insajdera.

Zanimljivo je da je najviše građana podnelo prijave zbog emisije Ćirilica u kojoj je 30. marta gostovao premijer Aleksandar Vučić sa roditeljima.  Sve prijave su se odnosile na zabranu učešća kandidata u zabavnom programu i neravnomernu zastupljenost jer u toj emisiji, na taj način, nije gostovao nijedan drugi kandidat.

Takođe, ukupno osam prijava je upućeno zbog emisije TV Debata koju je televizija Pink emitovala 26. marta. Prijave su se odnosile na neravnomernu zastupljenost jer je u emisiji gostovao samo Aleksandar Vučić i njegove „pristalice“, bez predstavnika opozicije, odnosno bez političkih neistomišljenika.

U odgovoru Insajderu, REM navodi da „nema pokretanja postupka izricanja mera“ za Happy i Pink i da je to odlučeno nakon „razmatranja Izveštaja Saveta za nadzor i analizu REM o predmetnim emisijama“.

Ti izveštaji međutim nisu objavljeni na sajtu REM-a, niti su dostavljeni redakciji Insajdera, pa nije poznato kakvo je zakonsko obrazloženje REM-a za odluku da u emisijama Ćirilica i TV Debata nisu prekršeni zakoni i pravilnici o izveštavanju elektronskih medija tokom kampanja.

Podrži RTV: Ni traga od naših prijava

Maja Leđenac iz inicijative Podrži RTV koja je tokom kampanje zajedno sa građanima podnosila prijave REM-u kaže za Insajder.net da oni do danas od REM-a nisu dobili informacije o podnetim prijavama, ali i da te prijave uopšte nisu evidentirane na sajtu REM-a

„Tokom kampanje Pokret je pokrenuo akciju i monitoring rada oba javna servisa RTS i RTV i zajedno sa građanima podneo više od 100 prijava zbog kršenja zakona i Pravilnika regulatora, ali ih na sajtu REM nema na listi. Mi smo po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja tražili od REM da listu svih pojedinačnih prijava koje su primili tokom izborne kampanje. Rok da nam tu listu dostave uskoro ističe a na zahtev nam nije odgovoreno“ kaže Lađenac.

[quote color=”#000000″ bgcolor=”#ededed” bcolor=”#af3f28″]

Zakon o elektronskim medijima propisuje da su emiteri, između ostalog, obavezni da poštuju „zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje i da u toku predizborne kampanje registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima obezbede zastupljenost bez diskriminacije“.

Umesto REM-a izveštavanje medija tokom kampanje za predsedničke izbore pratilo je nekoliko nevladinih organizacija. Rezultati njihovog monitoringa su pokazali apsolutnu dominaciju kandidata vladajuće koalicije u informativnim programima svih nacionalnih emitera.

[/quote]

 

 

Izvor: Insajder.net

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.