REM: NISMO NADLEŽNI ZA ODLUKE RTV

REM: NISMO NADLEŽNI ZA ODLUKE RTV

Foto: Birn

Objavio: Magločistač

26.05.2016

Kategorija: U fokusu

Nije na Savetu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da komentariše poslovodne odluke u medijskim javnim servisima, jer su one isključiva nadležnost njihovog rukovodstva i organizacionog upravljanja.

Ovo je odgovor koji je Danas dobio iz REM-a na pitanje da nam prokomentarišu situaciju u Radio-televiziji Vojvodine (RTV), odnosno nedavnu smenu svih urednika.

S druge strane, sagovornici Danasa – Vukašin Obradović i Milan Antonijević – smatraju da bi zapravo REM trebalo da reaguje na stanje u RTV, jer je jedna od primarnih funkcija ovog regulatornog tela da štiti samostalnost i nezavisnost u radu javnih servisa u Srbiji.

Iz REM-a poručuju da sve odluke donose na osnovu Zakona o elektronskim medijima, ali i podsećaju na član 5. Zakona o javnim medijskim servisima koji kaže: „U obavljanju osnovne delatnosti javni medijski servis ima institucionalnu autonomiju i uređivačku nezavisnost a naročito u pogledu utvrđivanja koncepcije i određivanja programskih sadržaja, u skladu sa zakonom; uređivanja programske šeme; organizacije delatnosti; izbora rukovodilaca, glavnih i odgovornih urednika i zapošljavanja…”

Međutim, Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), ističe za naš list da je upravo REM „involviran” u celu priču u vezi sa smenama u RTV, odnosno da je sve proisteklo iz ovog regulatornog tela. On podseća na izjavu Gordane Suše s početka ove godine da je glasanje REM-a prilikom izbora članova Upravnog odbora RTV bilo „sumnjivo”.

Prema rečima našeg sagovornika, dokaz da se ovo sa RTV-om pripremalo poodavno je upravo to glasanje, pošto je čak šest od osam članova REMa na listi za UO RTV zaokružilo apsolutno iste kandidate.

– Verovatnoća da njih šestoro zaokruže ista imena je neverovatna. Sumnja se da je postojala koordinacija tih članova REM-a, odnosno da se njihovo glasanje podudari – naglašava Obradović. Kako ukazuje, čak i da se ova činjenica zanemari, jedna od osnovnih funkcija REM-a je da zaštiti samostalnost i nezavisnost javnih servisa, te da se izjasni da li je UO RTV prekršio svoja ovlašćenja, pogotovo ako se ima u vidu da je na prvoj sednici smenio direktora programa Slobodana Arežinu.

– REM je kancerogeno tkivo na medijskoj sceni Srbije i sve dok se ne izvrši temeljna analiza njegovog rada, situacija neće biti bolja – upozorava Obradović.

S druge strane, iz REM-a poručuju za naš list da Savet ovog tela uglavnom donosi odluke jednoglasno, te da su retke situacije kada se glasalo različito.

– Jedna od tih situacija je glasanje za izbor članova UO RTV kada j e tek u drugom krugu doneta odluka i nisu tačne tvrdnje da je bilo političkog uticaja – naglašavaju iz REM-a za Danas.

Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava – JUKOM, takođe smatra da bi o stanju u RTV trebalo da reaguje REM.

– Situacija je skliznula u politiku s obzirom na to da se odvija po ključu koji je i ranije viđen, a to je da se, onog trenutka kada se izmeni određena vlast, automatski menja i ceo sastav javnog servisa – objašnjava Antonijević za Danas.

Prema njegovim rečima, hrabro je što novinari izlaze u javnost i brane svoju profesiju, ali i stavove da je RTV kvalitetno obavljala posao.

(Danas)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.