REFERENDUM U MAĐARSKOJ PROPAO, VLADA ZADOVOLJNA

REFERENDUM U MAĐARSKOJ PROPAO, VLADA ZADOVOLJNA

Izvor: index.hu

Objavio: Magločistač

02.10.2016

Kategorija: U fokusu

Prema prvim rezultatima, referendum o prihvatu migranata u Mađarskoj nije uspeo, jer je izašlo oko 45 odsto upisanih birača.

Vladajuća stranka u Mađarskoj Fides saopštila je da je na referendumu izašlo oko 45 odsto upisanih birača.

Zamenik mađarskog premijera Žolt Šemjen je rekao da je Vlada zadovoljana jer je 95 odsto od izašlih birača glasalo protiv evropskih kvota,a to je oko tri miliona i 200.000 građana.

“To će biti velika politička podrška mađarskoj vladi da se bori u Briselu”, rekao je Šemjan.

Da bi referendum o odbijanju evropskih kvota bio važeći, na njega mora da izađe najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno 8,27 miliona mađarskih birača.

Glasanje na referendumu o obavezujućim evropskim kvotama za prihvat migranata završeno je u 19 sati na svih 10.331 izbornih mesta.

Kako prenosi agencija MTI, biračima koji su čekali u redu ispred birališta, omogućeno je da glasaju i posle 19 sati.

Pitanje postavljeno na referendumu bilo je “da li želite da EU ima mogućnost da propiše obavezno premeštanje nemađarskih građana u Mađarsku čak i bez dozvole Parlamenta”.

Anketa javnog mnjenja koju je sproveo mađarski institut Nezpont ukazuje da je 95 odsto glasača odbacilo obavezujuće kvote EU za prihvat migranata.

U međuvremenu, glasačka mesta su zatvorena i prvi rezultati se očekuju između 20 i 22 sati.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je za njega bitno da većina onih koji su glasali na referendumu bude protiv evropskih kvota čak i ako referendum ne bude validan, odnosno ako na njega ne izađe više od 50 odsto građana.

“Validan referendum bi bio bolji od onoga koji nije validan, ali će u svakom slučaju biti zakonskih posledica zato što smo obećali da ćemo sprovesti ovlašćenje parlamenta da određuje sa kim Mađari žele da žive”, naveo je Orban i dodao: “To ćemo uraditi bez obzira na to da li na referendum izađe dovoljno ljudi. Postoji samo jedan uslov: da glasova “protiv” bude bar za jedan više od glasova “za”.

Više od 100.000 državljana Srbije ima i državljanstvo Mađarske, a oko 30.000 njih, odnosno gotovo svaki treći dvojni državljanin iz Srbije, registrovalo se kako bi mogli da glasaju na referendumu koji se danas održava u Mađarskoj.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da će glas “Ne” na referendumu biti u korist suvereniteta i nezavisnosti Mađarske i neveo je mogućnost podnošenja ostavke ukoliko Mađarska izglasa suprotno.

 

 

Izvor: RTS, Tanjug

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.