RADOVANU KARADŽIĆU DOŽIVOTNI ZATVOR

RADOVANU KARADŽIĆU DOŽIVOTNI ZATVOR

Foto: commons.wikimedia.org

Objavio: Magločistač

20.03.2019

Kategorija: U fokusu

Međunarodni sud u Hagu danas je pravosnažno osudio bivšeg predsednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića na doživotni zatvor, zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini.

Uoči početka izricanja presude Radovanu Karadžiću pred zgradom Haškog suda okupili su se rođaci žrtava rata u Bosni i Hercegovini kao i oni koji Karadžiću pružaju podršku.

Kako su preneli izveštači iz Haga, jedan čovek je pred sud došao umotan u srpsku zastavu i s transparentom s porukom da je reč o političkom sudu i da su Karadžić i ratni komandant bosanskih Srba Ratko Mladić prvostepeno osuđeni bez dokaza.

U isto vreme na zaštitnoj ogradi ispred suda predstavnici bošnjačkih udruženja postavili su tranpsarent na kojem piše „Radovan Karadžić – genocid, Adolf Hitler – Holokaust“.

Uoči izricanja presude nekadašnjem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću pred naslednikom Haškog tribunala, pred sudnicom su i rođaci žrtava rata u Bosni i Hercegovini i oni koji Karadžiću pružaju podršku.

„Vreme je da plati za ono što je učinio“, rekla je Munira Subašić iz organizacije Majke Srebrenice.

Ona je navela, kako prenosi Asošiejted pres, da će sud „počiniti genocid nad pravdom“ ako Karadžić bude osuđen na manje od doživotnog zatvora.

Karadžić koji je u sudskom pritvoru u Sheveningenu od 30. jula 2008. zatražio je da bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi. Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Karadžić bude osuđen na doživotni zatvor.

Apelacionim većem koje je izreklo pravosnažnu presudu Karadžiću predsedava sudija Van Jonsen (Vagn Joensen) iz Danske. U veću su još sudije: Ivo Rosa iz Portugala, Grasijela Santana (Graciela) iz Urugvaja, Hose Solasa (Jose Soleasa) iz Španije i Vilijam Sekule (William) iz Tanzanije.

Većem je predsedavao američki sudija Teodor Meron, ali se on povukao pošto je Karadžićeva odbrana tražila njegovo izuzeće zbog navodne pristrasnosti.

Tribunal je 24. marta 2016. Karadžića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Po prvostepenoj presudi, srpske oružane snage, čiji je Karadžić bio vrhovni komandant, sistematski i planski su, u julu 1995, streljale „najmanje 5.115 muslimanskih muškaraca“ iz Srebrenice s genocidnom namerom da ih unište kao etničku grupu.

Pored genocida, Karadžić (73) je osuđen za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal podigao je u julu 1995.

Vlasti Srbije uhapsile su Karadžića, kako su saopštile 21. jula 2008. godine u Beogradu. Karadžićevi advokati tvrdili su, međutim, da je on bio uhapšen 18. jula i da je tri dana držan na nepoznatom mestu.

PSG pozdravio presudu Radovanu Karadžiću u Hagu

Pokret slobodnih građana (PSG) pozdravio je danas presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je bivši predsednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH.

PSG je u saopštenju naveo da „adekvatno sankcionisanje odgovornih za ratne zločine značajno doprinosi pomirenju, i da se osudama odgovornih pojedinaca skida teret krivice sa naroda i otvara prostor za normalan suživot na Balkanu“.

„Verujemo da izostanak pravde u pojedinim slučajevima nije opravdanje da se pasionirano brane najgori pojedinci koji su svojim neodgovornim delovanjem doveli do krvavih sukoba i velikog broja nevinih žrtava“, stoji u saopštenju.

Jerkov: Svi koji su činili zločine da se kazne i skine krivica sa naroda

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov izjavila je danas, povodom doživotne presude izrečene pred Haškim tribunalom bivšem predsedniku Republike Srpke Radovanu Karadžiću, da svi koji su činili zločine treba da se kazne i nazovu imenom i prezimenom i da se skine kolektivna krivica sa naroda.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da sada treba razgovarati šta se to u ime srpskog naroda činilo napominjući da su ubijane žene i civili i ističući da se plaši da to neće ipak biti ishod presude.

Jerkov je rekla da će se preći u samosažaljenje i merenje broj srpskih žrtava i žrtva druge nacionalnosti kao i da ne očekuje dobru reakciju države, s obzirom da je vode oni koji su podržavali sve što se devedestih godina dešavalo.

Čedomir Jovanović: Presuda Karadžiću je snažna opomena za region i dokaz koliko je ratna politika pogubna

Pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću i izrečena kazna doživotnog zatvora, uz potvrdu svih navoda iz prvostepene presude, delimična je, ali nedovoljna, satisfakcija za porodice žrtava koje su stradale zbog njegove politike, ocenio je danas lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

On je u saopštenju za javnost naveo da je ta presuda jedan od osnova i temelja na kojima mogu da se grade novi odnosi, kao i politika pomirenja u celom regionu.

“Nema danas pobednika ili poraženih. Ovo je dan kada moramo još jednom razmisliti gde nas je odvela ludačka politika devedesetih i kako završavaju oni koji su vodili zemlje u besmislene ratove, a građane u pakao. O skidanju krivice sa celog naroda za zločine Karadžićeve ratne politike odlučićemo sami, ukoliko budemo spremni da se od tih zločina ogradimo i da osudimo politiku koja je do njih dovela”, naveo je Jovanović.

Dunja Mijatović: Pravda prevladala u presudi Karadžiću

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocenila je danas da je odluka Apelacionog veća suda UN kojom se podržava presuda Radovanu Karadžiću za genocid i ratne zločine uključujući za Srebrenicu i za opsadu Sarajeva pokazuje da je pravda prevladala.

„Borba protiv poricanja ratnih zločina i obrazovanje o istini je sada važnije nego ikad“, napisala je Mijatović na Tviteru.

Čanak: Svaka kazna Karadžiću je premala

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas da je svaka kazna Radovanu Karadžiću premala.

„Moje mišljenje je da je svaka kazna premala“, rekao je Čanak novinarima.

Dodao je da misli da će reakcije iz Srbije o presudi Karadžiću, odnosno reakcije aktuelne vlasti i “samoproklamovane opozicije” poslati jako lošu poruku iz Srbije.

„Nije poenta u tome šta će presuda doneti regionu, nego šta će reakcije iz Srbije doneti regionu, jer ako budu, a nažalost mislim da će biti dosta slične reakcije aktuelne vlasti i ove samoproklamovane opozicije, ako to bude slično, kao što ja mislim, onda će biti jako loša poruka iz Srbije“, dodao je Čanak.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.