Radna grupa za bezbednost pozvala novinare napadnute tokom protesta da prijave napade

Radna grupa za bezbednost pozvala novinare napadnute tokom protesta da prijave napade

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

19.07.2020

Kategorija: U fokusu

Stalna radna grupa za bezbednost novinara osuđuje napade na novinare i medijske ekipe na protestima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i poziva ih da prijave napade, pretnje i ometanje u izvršavanju radnih zadataka sa kojima su se suočili, ako to do sada nisu učinili, kako bi policija i tužilaštvo mogli da pokrenu istrage i postupke protiv odgovornih.

Na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara koji je održane 17. jula, predstavnici MUP-a naveli su da je policija u deset slučajeva prikupila podatke od napadnutih i povređenih novinara i medijskih radnika za vreme protesta. Identifikovani su napadači na novinara televizije N1 Petra Gajića i ekipu dopisništva RTS-a u Novom Sadu i krivične prijave protiv njih podnete nadležnim tužilaštvima.

Republičko javno tužilaštvo obavestilo je Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara da u ovom momentu ima ukupno sedam događaja koji su prijavljeni za sedam novinara u vezi sa napadima na protestima.

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja izneli su podatke o evidentiranim slučajevima napada i ometanja rada novinara koji su se dogodili od strane nasilnih demonstranata i policije u periodu od 7. do 11. jula i naveli da je od 28 zabeleženih slučajeva samo jedan broj prijavljen policiji i tužilaštvu.

Predstavnici Stalne radne grupe složili su se da je potrebno da se novinari koji izveštavaju sa nasilnih protesta jasno identifikuju i da poštuju preporuke, poput Vodiča za izveštavanje sa nasilnih protesta, koja će osigurati njihovu i bezbednost drugih.

Novinarska udruženja i nadležni organi nastaviće da u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara razmenjuju informacije o napadima na novinare i medijske ekipe, napretku istraga i sudskih postupaka, kako bi se obezbedila efikasnija krivičnopravna zaštita novinara i sistemski osigurala bolja bezbednost novinara i medija u Srbiji.

Predstavnike u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara imaju Republičko javno tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija.

(Cenzolovka)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.