KORONA U SRBIJI: PRVI PUT MANJE OD DVA ODSTO ZARAŽENIH MEĐU TESTIRANIMA

KORONA U SRBIJI: PRVI PUT MANJE OD DVA ODSTO ZARAŽENIH MEĐU TESTIRANIMA

Objavio: Magločistač

06.05.2020

Kategorija: U fokusu

U Srbiji je u poslednja 24 časa prvi put broj pozitivnih među testiranima na koronavirus bio manji od dva odsto i iznosio je 1,8 odsto – testirano je 6.196 osoba, a među njima je bilo 114 pozitivnih, navela je na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta Batut. Preminule su još tri osobe, pa je ukupan broj 203, a smrtnost je 2,07 odsto.

U Srbiji je dosad zabeleženo ukupno 9.791 slučaja kovida 19 – 1.750 osoba je hospitalizovano, a 48 na respiratorima.

Ukupno je testirano 117.474 osoba, a dosad je izlečena 1.971 osoba.

U svetu je broj zaraženih koronavirusom premašio 3.750.000, a gotovo 260.000 ljudi dosad je preminulo od posledica kovida19. U Evropi je registrovano više od 1.500.000 slučajeva zaraze od koje je preminulo oko 145.000 ljudi, što ovaj kontinent čini najugroženijim.

Na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Predrag Kon je rekao da nije bilo nikakve dileme o tome da li treba ukinuti vanredno stanje jer, kako je naveo, cilj nije bio da se ono održava, već da se „vratimo u normalan život“.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković za danas je sazvala drugu sednicu Narodne skupštine tokom vanrednog stanja, a pred poslanicima se našao Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, koji je podnela Vlada Republike Srbije.

Na sednici je premijerka Ana Brnabić navela da su se stvorili svi uslovi da se ukine vanredno stanje u Srbiji uvedeno usled pandemije korona virusa i navela je da ono ne treba da traje „ni dan duže nego što je potrebno“. Navela je da u Srbiji više od sedam dana ima manje od pet odsto zaraženih korona virusom, što je najvažniji osnov za ukidanje vanrednog stanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je najavio da će policijski čas biti ukinut od četvrtka, ocenivši da će od tada sve biti „na odgovornosti ljudi“.

Kineski stručnjak za kontrolu infekcije kovid 19, infektolog Lin Bingliang rekao je da je Srbija prešla „iz crne u svetlu etapu“, upozorivši da opuštanja ne sme da bude i da je neophodno strogo pridržavanje svih mera prevencije, posebno sada kada je Srbija ušla u fazu koja podrzumeva nešto blaže mere, prenosi RTS.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević najavila je da će istraživanje imuniteta u opštoj populaciji početi do kraja nedelje i da će trajati 60 dana, sa ciljem da se utvrdi procenat imunih.

Ona je dodala da je cilj testiranje 7.000 porodica, odnosno 17.000 ljudi.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je skeptičan da je formiran visok koletivni imunitet prema virusu korona, i da će se to znati tokom leta kroz najavljeno testiranje i kada je virus najmanje u cirkulaciji.

„Neophodno je sprovesti testiranje da vidimo koliki je taj imunitet. Više sam ubeđenja da među nama ima mnogo manje zaštićenih ljudi, nego što se eventualno, veruje“, rekao je Kon.

 

Izvor: Insajder

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.