PRVA ŽRTVA OD KORONA VIRUSA U SRBIJI 59-GODIŠNJAK IZ KIKINDE

PRVA ŽRTVA OD KORONA VIRUSA U SRBIJI 59-GODIŠNJAK IZ KIKINDE

Objavio: Magločistač

20.03.2020

Kategorija: U fokusu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je prva osoba u Srbiji umrla od korona virusa.

Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da je preminuo 59-godišnjak iz Kikinde koji je bio smešten u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

„Pre nekoliko sati preminuo je 59-godišnjak iz Kikinde koji je dobio virus od čoveka čiji je sin bio u Milanu, a koji se sada i sam bori za život“, kazala je premijerka i dodala da je čovek koji je preminuo imao i drugih zdravstvenih tegoba.

Navodeći da je u Srbiji virusom zaraženo ukupno 135 građana, ona je kazala da se lekarski timovi bore za živote osmoro ljudi koji se nalaze na respiratorima.

„Na svima nama je odgovornost da pokušamo da zaštitimo sebe, naše porodice, komšije, lokalnu zajednicu time što ćemo izlaziti samo kada moramo, poštovati restriktivne mere da bismo imali što manje žrtava u ovom ratu i dali šansu našem zdravstvenom sistemu“, kazala je premijerka.

Pored Torlaka testiranje će od sada obavljati laboratorije Kliničkog centra Srbije i Kliničkog centra Vojvodine, kako bi se podigla efikasnost sistema.

„Ukoliko ne budemo slušali stručnjake, završićemo kao Italija, gde je danas preminulo 627 ljudi“, upozorila je Brnabić.

Vlada je spremna da uvede i dodatne zabrane, kazala je Brnabić i istakla da to nije pretnja, već obećanje zdravstvenim radnicima da će biti urađeno šta god smatraju da je potrebno.

„Ja ću poneti odgovornost samo da ne brojimo stotine mrtvih dnevno“, kazala je Brnabić.

Zamolila je poslodavce da imaju maksimalno razumevanje za zaposlene, da im omoguće da rade od kuće.

„Oni koji ne mogu, preko PKS neka se jave Vladi i u tim slučajevima biće obezbeđen prevoz“, rekla je Brnabić.

Ana Brnabić najavila je da će od sutra u 20 časova biti suspendovan javni prevoz u svim gradovima Srbije a da će od nedelje u 20.00 biti zatvoreni svi kafići, restorani i tržni centri u zemlji.

Biće dozvoljena dostava hrane, jer putnički prevoz, kako je rekla, još može da funkcioniše.

Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije najavila i da se sutra između 19 i 20 časova zahvaljujući kako je rekla, ogromnom angažmanu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, očekuje velika pošiljka iz Kine odakle će osim medicinske opreme, stići i lekari.

„Naš najveći avion Er Srbije A-330 poleteo je danas za Kinu i sutra uveče se vraća sa velikim brojem medicinskih aparata, zaštitne opreme i ekspertima koji su se borili portiv korona virusa“, kazala je premijerka.

U 829 radnji u Srbiji stariji od 65 godina moći će nedeljom od 4 do 7 da kupuju namirnice.

U više gradova širom Srbije i danas su bila hapšenja zbog kršenja zabrane kretanja za vreme policijskog časa i mera samoizloacije.

 

Izvor: Beta/N1/Danas

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.