Protest zbog otpuštanja na RTV-u: „Bez posla niko! Solidarnost ispred svega!“

Protest zbog otpuštanja na RTV-u: „Bez posla niko! Solidarnost ispred svega!“

Objavio: Magločistač

31.08.2020

Kategorija: U fokusu

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ zatražio je danas od rukovodstva Radio-televizije Vojvodine da se svi radnici te kuće angažovani preko agencije za zapošljavanje prime u radni odnos na pokrajinskom javnom servisu i da se prekine sa praksom saradnje sa posredničkim agencijama, jer to, kako su naveli, budžet RTV košta više nego da ljude koji već godinama rade na različitim pozicijima u pokrajinskom javnom servisu prime u radni odnos na RTV-u.

Na protestu „Bez posla niko! Solidarnost ispred svega!“ održanom danas u podne povodom najavljenog otpuštanja oko 200 kolega angažovanih posredstvom agencije za zapošljavanje, predstavnici tog sindikata čelne ljude RTV-a pozvali su i da obezbede uštede na drugom budžetskim pozicijama kako bi se prebrodila trenutna finansijska kriza nastala zbog rebalansa republičkog budžeta kojim je ova kuća zakinuta za 201 milion dinara, a ne otpuštanjem zaposlenih koji nose program medija.

Takođe, od rukovodstvo RTV-a zahtevano je i da hitno inicira sednicu upravnih odbora javnih servisa na kojoj bi se utvrdila realna cena tv pretplate, u skladu sa zakonom o javnim servisima, a kako funkcionisanje RTV-a i RTS-a ne bi zavisilo od volje vladajućih političkih aktera.

“Ukoliko nije u stanju da reši aktuelne probleme i obezbedi zakonito funkcionisanje pokrajinskog javnog servisa, rukovodstvo RTV-a moralo bi da podnese ostavku”, jedan je od zahteva koje je na protestu izneo poverenik sindikata “Nezavisnost” u RTV-u Darko Šper.

On je poručio da će o iznetim zahtevima sindikat obavestiti sve domaće i međunarodne medijske organizacije, kao i predstavništvo OEBS-a i Evropske unije u Srbiji.

“Niko ne zaslužuje da na ovakav način ostane bez posla, posebno u okolnostima epidemije. Sram ih bilo!”, poručio je Šper, te pozvao radnike RTV-a da nastave da dolaze na posao i od sutra, jer su tek danas počeli da dobijaju samo usmena obaveštenja da više neće raditi u RTV-u.

On je istakao da će ovim otpuštanjem biti doveden u pitanje dalji program RTV-a, posebno na manjinskim jezicima, jer taj posao neće imati ko da obavlja.

Predsednik granskog sindikata kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” Dragan Milanović Pilac istakao je da će sindiklana borba trajati dok se ovo pitanje ne reši i da je zato ključna solidarnost svih radnika i građana, koji se takođe mogu naći u sličnoj situaciji.

“Ako ovi ljudi sutra ostanu bez posla, borićemo se i dalje da svi onu budu vraćeni na svoja radna mesta”, istakao je Milanović.

Okupljenima na protestnom skupu, održanom ispred Studija M, pročitano je i pismo podrške redakcije lista “Mađar so”, koji su izrazili solidarnost sa kolegama u RTV-u, te uputili javni apel da se sačuva pokrajinski javni servis.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zbog otpuštanja u RTV-u obratilo se brojnim međunardnim novinarskim i medijskim organizacijama, OEBS-u, Savetu Evrope i Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Sa zahtevima zaposlenih u RTV-u solidarisali su se i predstavnici sindikata “Nezavisnost” iz novosadskih javno-komunlanih preduzeća, te iz grane sindikata industrija, energija i rudarstvo. Današnji protest podržale su i organizacije Krov nad glavom i Savez antifašista Vojvodine.


Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.