PROTEST U NOVOM SADU: DOLE VUČIĆ, SLOBODA NARODU!

PROTEST U NOVOM SADU: DOLE VUČIĆ, SLOBODA NARODU!

Izvor: autonomija.info

Objavio: Magločistač

17.07.2017

Kategorija: U fokusu

Oko 200 Novosađana okupilo se danas na protestu koji je organizovan u znak solidarnosti sa štrajkačima iz kompanija Zastava, Gorenje i Goša.

Miran Pogačar iz Studentskog pokreta Novi Sad rekao je da je današnji protest samo nastavak protesta koji su širom Srbije organizovani tokom aprila i maja meseca.

“Ovo je sve tek počelo! Nećemo dozvoliti raznim vučićima da nas kontrolišu kako su oni zamislili. Pokazaćemo im to na ulicama. Imam za njih samo jednu poruku: ‘Dole Vučić, sloboda narodu”, poručio je Pogačar na protestu na Trgu slobode u Novom Sadu.

[quote color=”#000000″ bgcolor=”#f2f2f2″ bcolor=”#af2828″]

Protest i u Beogradu

I u Beogradu je održana prva po redu protestna akcija podrške radnicima i radnicama koji su u štrajku širom Srbije. Građani su šetnjom centralnim ulicama iskazali nezadovoljstvo zbog „očiglednog srozavanja radnih prava i ucenjivanja i ponižavanja radnika i radnica koji se bore za minimum dostojanstvenog života“.

Podrška je pružena radnicima i radnicama Goše, FIAT-a, Gorenja, socijalnim radnicima i radnicama, kao i svim drugima čije su borbe manje vidljive u javnosti, koje ujedinjuju teški uslovi rada, kao i potpuno odsustvo državnog zalaganja za poboljšanje uslova njihovog rada i kvaliteta života.

[/quote]

On je oštro kritikovao i opoziciju u Srbiji i upitao gde je opozicija sada, kada se radnici bude?

“Njih nigde nema: ni na Tviteru, ni na Fejsbuku, ni u medijima, ne oglašavaju se, gledaju svoju kampanju, ne gledaju obične radnike i nas studente, već gledaju svoj ćar, svoj džep i svoj interes. Takva opozicija nikome ne treba i jedina realna opozicija takvom režimu smo mi na ulicama”, poručio je Pogačar.

On je naveo da radnici u Kragujevcu imaju 35.000 dinara bruto plate, što je 24.000 dinara neto. “Zar to nije sramota, šta danas čovek može sa 24.000 dinara? Ne smemo to dozvoliti, zato nam treba međusobna solidarnost”,kazao je Pogačar.

[quote color=”#000000″ bgcolor=”#f2f2f2″ bcolor=”#ad2727″]

Dva minuta tišine 

Pre protesta solidarnosti sa radnicima, na Trgu slobode održan je još jedan u nizu protesta pod nazivom “Dva minuta tišine”. Grupa građana iz nedelje u nedelju organizuje taj protest sa osnovnim zahtevom da bude donet “Aleksin zakon”,odnosno zakon za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Njih desetak držalo je u rukama transparente sa natpisima “Hoću Aleksin zakon” i “Pravda za Vukašina”. Oni su najavili da će uputiti pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić sa zahtevima.

Aleksa Janković iz Niša je 2011. godine izvršio samoubistvo, jer je bio žrtva vršnjačkog nasilja. Vukašina Simića (16) iz Vršca prošle godine nožem je ubio jedan maloletnik.

[/quote]

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Grada Novog Sada i opština kazali su da je mnogo onih u Srbiji koji rade a od svoga rada ne mogu da žive život dostojan čoveka.

“Kažu da ide dobro ovoj državi, da joj je novčanik sve puniji, ali mi to ne vidimo. Minimalna zarada pokriva svega 60 odsto osnovne potrošačke korpe, imamo najniže zarade u regionu. Mi nismo politička organizacija, ali ćemo podržati uvek radničke proteste”, kazali su sindikalci.

Na protestu je rečeno da oko 340.000 građana u Srbiji prima plate koje su manje od minimalca, a 628.000 ljudi živi ispod proseka siromaštva,dok dnevno između četiri i šest porodica biva izbačeno na ulicu iz svojih kuća i stanova, a u Srbiji ima 36.000 beskućnika.

 

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.