PRIVREDNICIMA DOKUMENTACIJA OD SADA DOSTUPNA PREKO INTERNETA

PRIVREDNICIMA DOKUMENTACIJA OD SADA DOSTUPNA PREKO INTERNETA

Objavio: Magločistač

07.09.2016

Kategorija: U fokusu

Kako je ranije obećano, od 1. septembra privrednicima u Srbiji omogućeno je da potvrde, uverenja, mišljenja, izvozno-uvozna dokumenata, carinske tarife i sertifikate koje izdaje Privredna komora Srbije, pribave putem portala usluge.pks.rs.

Kako je rečeno na prezentaciji portala, novi sistem obezbediće velike uštede kako novca, tako i vremena za pribavljanje dokumentacije jer privrednici od Leskovca do Subotice više neće morati da dolaze u Beograd po potvrde, nego će moći da ih dobiju elektronskim putem, iz svojih kancelarija, za kompjuterom, sa samo nekoliko klikova mišem.

Ministarka lokalne uprave i samouprave Ana Brnabić rekla je da će se to ministarstvo ubuduće fokusirati i na dalje razvijanje elektronskih servisa za građane i privredu, te da će lično odvajati jedan dan nedeljno, koji će u potpunosti biti posvećen smanjivanju birokratije.

Ona je najavila nekoliko novih elektronskih usluga – e-inspektora, odnosno povezivanje inspekcijskih službi, novi softver za primenu Zakona o opštem upravnom postupku kako građani ne bi više morali da “dokazuju šalterskim službenicima da su se rodili”, kao i uvođenje mogućnosti plaćanja platnim karticama na portalu e-uprave.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, predstavio je nove elektronske usluge PKS. Kako je naveo, Komora godišnje izdaje oko 200.000 dokumenata, od kojih su 12.000 potvrde, uverenja, mišljenja.

– Do sada ste za bilo koji od ovih papira morali da sa neophodnom dokumentacijom dođete u Beograd u PKS, ako je potrebna još neka dopuna morali ste da dođete ponovo, i najzad – ponovo po traženi dokument. Sada je sve to omogućeno sa vašeg radnog mesta – naveo je Čadež.

Pristup i korišćenje ovog portala je besplatno, rekao je Čadež, ističući da u 2017. Privrednu komoru očekuje dalje unapređenje i faza digitalizacije.

– Radimo na velikom digitalnom projektu, potpunoj digitalizaciji komorskog sistema i servisima koji će omogućiti pomoć i malom preduzeću da se digitalizuje. Ako to ne radimo, nećemo izdržati trku konkurentnosti kako u regionu tako i Evropskoj uniji. E-usluge su aktivne od danas, a testirali smo ih sa nekoliko preduzeća – rekao je prvi čovek PKS.

Ovaj projekat digitalizacije Privredne komore Srbije je razvijen uz pomoć nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, u okviru razvojne saradnje dve zemlje.

Set elektronskih usluga obuhvata četiri grupe usluga – izdavanje sedam potvrda, uverenja i mišljenja za poslovanje u Srbiji, izdavanje sedam izvozno uvoznih uverenja i overu uvozno-izvoznih dokumenata, izdavanje sertifikata, kao što su Excellent SME, sertifikat o kontrolisanju usluga privatnog obezbeđenja i kompletna carinska tarifa u elektronskoj formi. Novi informacioni sistem PKS omogućuje poslovnoj zajednici direktan elektronski pristup podacima carinske tarife koja sadrži tarifnu iznaku, stopu carine, stopu poreza i druge.

 

Izvor: ekapija.rs

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.