PRETUČENI STUDENT: NE SEĆAM SE KO ME JE TUKAO, ALI TO SU URADILI ZBOG MOG AKTIVIZMA

PRETUČENI STUDENT: NE SEĆAM SE KO ME JE TUKAO, ALI TO SU URADILI ZBOG MOG AKTIVIZMA

Izvor: hate-speech.org

Objavio: Magločistač

10.06.2019

Kategorija: U fokusu

Student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dejan Bagarić, koji je u subotu uveče teško pretučen u kampusu Novosadskog univerziteta, izjavio je danas posle izlaska iz bolnice da ne zna ko su ljudi koji su ga tukli, ali je ocenio da u svom rodnom gradu jedino može biti napadnut zbog svog građanskog i političkog aktivizma.

Bagarić je na konferenciji za novinare u prstorijama novosadskog odbora Demokratske stranke rekao da se ne seća detalja samog napada i dodao da je tokom jučerašnjeg dana i danas polako počeo da se priseća onoga što se događalo posle napada, kada je putem glasovne poruke na telefonu pozvao u pomoć i kada je primljen u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine.

“Lica napadača nisam video, ili ih se ne sećam, a ne znam ni koliko ih je bilo. Na telefonu vidim da sam poziv u pomoć poslao u 21.55, ali sam to uradio u nekom polusvesnom stanju. Sve ono što se dalje događalo te večeri tek sad polako povezujem u jednu celinu i sklapam. Jučerašnji dan i noć sam proveo na odeljenju neurohirurgije, gde sam dobio terapiju i gde sam prošao niz pregleda, a danas sam otpušten na kućno lečenje,“ ispričao je Bagarić.

Prema njegovim rečima, niko u Srbiji i ni zbog čega ne bi smeo da se nađe u situaciji u kojoj se on našao, samo zato što misli i u javnom prostoru deluje drugačije.

Na pitanje da li mu je pre ovog napada neko pretio ili ga na bilo koji način ugrožavao, Bagarić je odgovorio odrečno.

“Želim da se i dalje bavim onim čime sam se do sada bavio. Plašim se samo da neko vreme neću smeti sam da se krećem po gradu. To jeste zastrašujuće jer je ovo grad u kojem sam rođen, ali sad je tako. Juče i danas su me zvali mnogi novinari i drugi ljudi, tražili izjave, ali i pružali podršku i nudili pomoć. Svima zahvaljujem”, rekao je Dejan Bagarić.

Kao aktivista inicijative „Jedan od pet miliona“, Demokratske stranke i Antifašističke koalicije on učestvuje u organizaciji protesta u Novom Sadu, kao i u organizaciji više građanskih, političkih i antifašističkih akcija.

Predsednik novosadskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić je podsetio da napad na Dejana Bagarića nije bio prvi u kojem su meta bili organizatori i učesnici protesta “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu, kao i građanski i politički aktivisti.

On je rekao da je kao profesor na Univerzitetu u Novom Sadu i kao roditelj zabrinut, pa i uplašen, zbog onoga što se događa u glavnom gradu Vojvodine i onoga što se dešava mladim ljudima i studentima.

Krstonošić je prozvao gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića iz Srpske napredne stranke, jer se nije oglasio povodom tri slučaja prebijanja studenata proteklog vikenda.

“U nekom drugom gradu i u nekoj drugoj zemlji sigurno bi se oglasio gradonačelnik i osudio nasilje, pa i posetio povređenog momka, ali se to u Novom Sadu ne događa. Ako naša deca nisu slobodna i bezbedna u svom gradu, onda nije niko ni slobodan ni bezbedan.Naš život je prožet nasiljem, a sadašnja vlast, ako ga ne čini, onda ga pospešuje. Ni za jedan od ovih događaja nije pronađen, a pogotovo nije kažnjen, nijedan počinilac. Tražimo da to hitno bude urađeno“, poručio je Krstonošić.

Današnjoj konferenciji za novinare u Gradskom odboru Demokratske stranke prisustvovali su i aktivisti inicijative “Jedan od pet miliona” koji su došli da podrže svog kolegu i saborca Dejana Bagarića.

Svi zajedno pozvali su studente, profesore i sve građane Novog Sada da im se pridruže na sutrašnjem protestu protiv nasilja ispred Pravnog fakulteta, koji je zakazan za 18 sati.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.