PRETNJE, UCENE I KORUPCIJA ORUĐA OVE VLASTI

PRETNJE, UCENE I KORUPCIJA ORUĐA OVE VLASTI

Izvor: N1 (video screen shot )

Objavio: Magločistač

04.10.2017

Kategorija: U fokusu

Pretnje, ucene i korupcija su oruđa ove vlasti i to zabrinjava, posebno jer su institucije koje treba da reaguju vrlo spore. Recimo, policija nije uradila ništa kada je u pitanju Svamala, ali se u nekim mnogo manje važnim slučajevima otišlo dalje, smatra programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov.

Gosti Pressinga N1 profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević i Raša Nedeljkov iz CRTE saglasni su da je na lokalnom nivou učestala upotreba nasilja, komentarišući slučaj gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, koji je napao profesora na Građevinskom fakultetu Vladimira Polovinu.

Profesor Pavićević smatra da je učestala upotreba nasilja na lokalu, gde, kako je naveo, postoje lokalne grupe koje sprovode svoju pravdu. Navodi i da se za Suboticu govori da je sklona tome.

“Dogodilo se i fizičko nasilje od strane osobe koja je bila u pratnji gradonačelnika. Ne treba smetnuti s uma da se dešavaju takve stvari, koje podsećaju na prošla vremena kada se vrši neinstitucionalno nasilje. O stvarima o kojima bi trebalo da raspravlja tužilaštvo je važniji sud partije. Laban se poziva na sud partije, a ne na institucije koje bi trebalo da razreše spor. Dramatična je zloupotreba institucija, dođete da prijavite nasilje, a onda budete uhapšeni. Imamo nešto što urušava pravnu državu u kojoj bi trebalo da živimo, Subotica je zabrinjavajući slučaj, mini Savamala”, rekao je Pavićević.

Raša Nedeljkov dodaje da slučaj Labana samo pokazuje u kom statusu su institucije, navodeći da je u ovom trenutku SNS moćniji od institucija.

“Politika koja se sprovodi, politika verbalnog ili fizičkog nasilja koja je nekažnjiva, imali smo slučajeve i prema novinarima, aktivistima koji su ostajali nekažnjeni. Ako neko vidi da se nasilje ne kažnjava i da ne postoje konsenkvece, to je signal da tako može da se postupa, sama činjenica da se SNS nekako cinično izvinila, ali i pohvalila Labana jer se odupreo pokušaju krađe je vrhunac licemerja. Kroz strah se održava moć i tako partijski funkcioneri kontrolišu sve nas”, kaže Nedeljkov.

Pavićević je podsetio na još neke slučajeve nasilja na lokalu, podsetivši na slučaj pretučenog kandidata Demokratske stranke na izborima u Mionici.

“Društvo se ne seća kada je na lokalnim izborima u Mionici pretučen kandidat DS od strane nepoznatih osoba i mnogih lokalnih slučajeva koji nisu na tom nivou. Ispraćen je nekoliko dana i zaboravilo se, ministar je rekao da će se pokrenuti istraga i ništa. Imamo nalaz policije o slučaju Savamala i nema ništa o tome ko je počinio nasilje i to je ono što zabrinjava. Ukoliko pružite otpor možete biti izloženi nekom tretmanu”, naveo je profesor FPN-a.

Na lokalu pritisak jači, građani prepušteni sami sebi

Kako da se građani ne boje kad vide da oni koji kažu šta misle budu provučeni kroz tabloide, dodao je Nedeljkov.

“Setimo se kidnapovanja odbornika, imali smo slučajeve da su nam odbornici govorili kako im se parkiraju crni džipovi pre donošenja važnih odluka, pojavljivali su se crni džipovi i u malim mestima. Pretnje, ucene korupcija su oruđe ove vlasti i to zabrinjava, posebno jer institucije koje treba da reaguju su vrlo spore. Policija nije uradila ništa kada je u pitanju Savamala, u mnogo manje važnim slučajevima se otišlo dalje”, rekao je Nedeljkov u Pressingu.

Đorđe Pavićević kaže da se na primeru Subotice vidi nešto što je unela vlast od 2012. godine, istakavši da, kako je rekao, bez obzira koliko je i prethodna vlast bila sklona kontroli medija, manje je bila sklona gušenju od ove vlasti.

“Novi je stil koji podrazumeva mešanje institucionalnog i vaninstitucionalnog nasilja koje se dešava na lokalu. Na inauguraciji smo videli partijsko obezbeđenje koje je pohvaljeno od članova stranke, to nije država, to nisu institucije, ali su angažovani od strane predstavnika države da sprovode nešto za šta nisu nadležni”, rekao je Pavićević.

Na lokalu je dramatičnija situacija, ocenjuje direktor CRTE, jer su, kako kaže, građani prepušteni sami sebi, mediji kontrolisaniji i ne može da se čuje drugačiji glas, a načini na koje se upravlja su primitivniji i brutalniji.

“Ljudima koji su izloženiji lokalnoj vlasti je mnogo teže nego nama koji posmatramo širu sliku. Zabrinjava izostanak institucionalnog odgovora. Sve ono što je je bilo u prilog jačanja vlasti SNS se toleriše. Da li je bilo fizičkog ili verbalnog nasilja je tolerisano i našao se način da se to oprosti ili da se kao u sluičaju Labana napravi spin i da se napada žrtva. Žrtve postaju okrivljeni i to nije novost. Kada je komunalna policija napala novinare Istinomera, jedino se novinar Istinomera našao na sudu”, kaže Nedeljkov.

“Pritisak na lokalu je mnogo jači. Ljudi su bliži jedni drugima, mnogo više se zna šta ko radi. Kada je bio protest Protiv diktature u manjim mestima, bila je okupljena grupa iz vladajuće koalicije koja je popisivala ko je došao. Beograd je veoma važan zato što su tu mnogi veliki projekti, imate Adu Huju, Makiš levu obalu preko puta Beograda na vodi”, dodao je Pavićević.

Nedeljkov je istakao da naprednjaci imaju vlast u većini opština, i da su na vlast došli i u onim opštinama u kojima nisu osvojili najveći broj mandata.

“To je dokaz u kome postoji ludačka potreba da se sve kontroliše.Predsednik govori da će biti nosilac na beogradskim izborima. Nije važno koje politike nudimo, šta su problemi građana, već zastrašivanje, kult ličnosti, kontrola medija, satanizaciju onih koji izgovore bilo šta što nije povoljno po vlast”, rekao je on.

Komentarišući izveštaj policije o rušenju u Savamali, Pavićević je naveo da je taj izveštaj potvrda onogo što se slutilo – “da će se ići na razvlačenje do neke politički oportune prilike da se razreši”.

“Zanimljivo mi je koliko policija deluje neefikasno, da čak i nama deluje da su stvari mogle da se istraže, da je moglo da se istraži ko je isključio struju, jedino je stvar s paukom razrešenja, očigledno je postojalo namerno odugovlačnje i neistraživanje. Recimo, na poslednjim izborima kada je snimljeno ubacivanje listića u kutiju, za 15 minuta je otkriveno ko je to radio”, navodi profesor FPN.

Raša Nedeljkov smatra da ukoliko bi profesionalci koji postoje u policiji i tužilaštvu bili slobodni da rade, slučaj Savamala mogao da se razreši.

“To kažu stručnjaci koji znaju kakve čestite ljude imamo tamo, ovo je jedan od pokazatelja da je politika jača od institucija. Imamo ljude koji su došli na pozicije samo zato što su lojalni, a kada službenici to vide i kada vide šta se desilo onima koji su podigli glavu…”, kaže Nedeljkov.

Govoreći o zahtevu Ministarstva unutrašnjih poslova za pokretanje postupka protiv Pavla Terzića i Gavrila Vučetića jer su organizovali neprijavljen skup 21. aprila ove godine pod nazivom “Protest protiv diktature”, Nedeljkov je rekao da su pronašli samo imena njih dvojice i dodao da kada bi se i u mnogo značajnijim slučlajevima slično postupalo, “onda bismo imali vladavinu prava”.

“Ako je nešto urađeno, treba da se odgovara. U situacijama gde imamo ozbiljnija kršenja, ovo mi izgleda kao obračun sa onima koji nemaju resurse da se brane. Bivate napadnuti najstrašnijim oruđima a ne možete da odgovorite”, navodi Nedeljkov.

 

Izvor: N1

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.