Preporuka Ministarstva kulture: Pozorišta da nastave rad od 1. juna

Preporuka Ministarstva kulture: Pozorišta da nastave rad od 1. juna

Objavio: Magločistač

27.05.2020

Kategorija: U fokusu

Preporuka Ministarstva kulture i informisanja je da sve ustanove kulture, čije su delatnosti pozorišna umetnost i muzika, nastave rad 1. juna, uz napomenu da se za konačnu odluku čeka saglasnost stručnih službi.

Po dobijanju saglasnosti, ta preporuka će biti poslata svim ustanovama kulture čiji je osnivač država, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, rečeno je portalu Nova.rs u Ministarstvu kulture.

Preporukom su obuhvaćeni, kako navode u resornom Ministarstvu, izvođači (glumci, operski pevači) i lica koja učestvuju u pripremi i realizaciji proba (reditelji, dirigenti, inspicijenti, korepetitori, sufleri i drugi).

“Očekuje se da se svi pridržavaju uslova i mera koje doprinose sprečavanju širenja virusa Kovid-19. To se prvenstveno odnosi na pojedinačni dolazak, izbegavanje korišćenja zajedničkih pomoćnih prostorija, redovnu dezinfekciju prostorija i rekvizita, upotrebu svih zaštitnih sredstava (zaštitna maska, vizir, zaštitne rukavice…)”, navode u Ministarstvu.

Preporuka podrazumeva, kako je portalu Nova.rs pojašnjeno u Ministarstvu, držanje distance od tri metra između svih učesnika operskih i dramskih proba, a u situaciji kada zahtevi posla to onemogućavaju, savetuje se obavezno nošenje maski, vizira, rukavica.

U cilju normalizacije rada svih učesnika kulturne scene Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja već je izdalo preporuku za, kako navode, “nastavak pripremnog procesa izvođača umetničke igre” u svim ustanovama kulture radi prevencije i smanjenja rizika prenošenja i širenja Kovid-19.

Igrači klasičnog baleta, narodne i savremene igre, pantomime, izvođači u mjuziklima, kao i lica koja učestvuju u njihovoj pripremi, poput repetitora i korepetitora, od 11. maja mogli su da nastave sa probama.

“Savetuje se pojedinačan dolazak igrača, izbegavanje korišćenja zajedničkih pomoćnih prostorija, redovna dezinfekcija kako prostorija tako i rekvizita, upotreba zaštitnih sredstava odnosno maski, a kad god je moguće probe organizovati na otvorenom prostoru”, ističu u Ministarstvu.

Pozorišta se pripremaju za igranje predstava na otvorenom, a na pitanje kada se može očekivati povratak u pozorišne sale i pod kojim uslovima, u Ministarstvu kažu “da su sve ustanove kulture dužne da se pridržavaju mera nadležnih organa u cilju sprečavanja pojave i širenja zarazne bolesti Kovid-19”.

“Preporuka za povratak u dvorane pozorišta zavisiće od procene rizika koja se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu”, navode u Ministarstvu.

Sprovođenje svih programskih aktivnosti, čak i na otvorenom, naglašavaju, mora biti u skladu sa epidemiološkom situacijom o kojoj će nadležni organi obaveštavati.

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja 16 institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, upitila je prethodnih dana dopis Ministarstvu kulture i informisanja Srbije sa molbom da izda preporuke za nastavak rada pozorišta u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona.

Istaknuto je da su pozorišta spremna da nastave rad na pripremi novih projekata, kao i sa izvođenjem predstava sa aktuelnog repertoara, na svojim scenama i u alternativnim prostorima na otvorenom, odmah po dobijanju jasnih i preciznih preporuka od strane nadležnog ministarstva.

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije zamolila je Ministarstvo kulture i da lokalnim samoupravama i osnivačima pozorišta uputi obavezujuću preporuku o isplati finansijske pomoći honorarnim saradnicima koji nisu ostvarili status samostalnog umetnika, a tokom vanrednog stanja ostali bez prihoda, kao što je to učinjeno u Beogradu.

“Rad lokalnih samouprava nije pod ingerencijom Ministarstva kulture i informisanja”, odgovor je Ministarstva kulture na tu molbu.

Izvor: Nova.rs

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.