Preporuka Kriznog štaba: Od petka ulazak u Srbiju bez testa i samoizolacije

Preporuka Kriznog štaba: Od petka ulazak u Srbiju bez testa i samoizolacije

Foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

19.05.2020

Kategorija: U fokusu

Od petka 22. maja za ulazak u Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane, preporučeno je Vladi Srbije na sednici Kriznog štaba.

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije, saopštio je Krizni štab posle održane sednice.

Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sednici Vlade Republike Srbije.

Krizni štab doneo je preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji.

PCR testovi na koronavirus, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće 6.000 dinara na teritoriji cele Srbije. Za studente i maloletna lica testiranje je i dalje besplatno.

Imajući u vidu trenutnu epidemilošpku situaciju, odlučeno je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene zakovid bolnice postepeno vraćaju u uobičajen proces rada. U tim ustanovama svi medicinski radnici biće testirani na koronavirus i tek posle negativnog rezultata počeće da rade.

Klinički centar u Nišu (nova zgrada) počeće sa redovnim radom od petka, dok će Institut za ortopedsko-kliničke bolesti Banjica funkcionisati redovno od ponedeljka, 25. maja.

Krizni štab ističe da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera nije u planu.

Svi članovi kriznog staba, na čelu sa lekarima, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvek nije završena.

“Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila, ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa koronavirusom uspešno i završili”, navodi se u saopštenju Kriznog štaba.

Pojedini zavodi za javno zdravlje u Srbiji objavili su cenovnike za testiranje na koronavirus na lični zahtev, a cene variraju od 6.000 dinara do više od 8.000 dinara.

 

Izvor: N1

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.