PREDSTAVA OTKAZANA JER VREĐA SRBE I DRŽAVU SRBIJU

PREDSTAVA OTKAZANA JER VREĐA SRBE I DRŽAVU SRBIJU

Foto: Sonja Žugić

Objavio: Magločistač

08.03.2016

Kategorija: U fokusu

Direktor pozorišta Stanislav Grujić kaže da je bio raspoložen da sugrađanima prikaže ovaj komad ali je od toga odustao kada je čuo uvodni song pod naslovom “Jebi se Srbijo”. U ovoj predstavi četrnaestorica mladih glumaca, na otvoren način, govore o nasilju nad ženama, ženskim pravima i tabloidizaciji ovih tema u srpskom društvu

 

Izvor: Facebook

Izvor: Facebook

Uprava Narodnog pozorišta u Leskovcu otkazala je gostovanje Bitef teatra sa predstavom “Crvena: Samoubistvo nacije”, u režiji Vojislava Arsića, a po tekstu Milene Bogavac, zbog vređanja Srba i države Srbije.

Direktor pozorišta Stanislav Grujić kaže da je bio raspoložen da sugrađanima prikaže ovaj komad ali je od toga odustao kada je čuo uvodni song pod naslovom “Jebi se Srbijo”.

“Ja razumem umetničku slobodu i pobornik sam toga da se na daskama koje život znače uvek treba izneti kritički stav prema društvenom sistemu u kojem živimo, ali ovo je prevazišlo svaku meru. Zamislite da se u nekom nemačkom pozorištu zapeva pesma “Jebi se Nemačko”, pa taj bi odmah završio u zatvoru. U pesmi, citiram, stoji tekst koji kaže: “Jebi se Srbijo zbog krsne slave i kolača”. Pa to je vređanje nacionalnog identiteta srpskog naroda. I naravno da tako nešto nisam želeo na našem repertoaru, a i naša publika, na sreću, nema takav odnos prema državi”, veli direktor Stanislav Grujić.

Reditelj predstave “Crvena: Samoubistvo nacije” Vojislav Arsić potvrđuje da ovaj komad, osim u Beogradu i Novom Sadu, nije bilo moguće odigrati ni u jednom drugom gradu.

“Svaki put se dešava isti scenario: predstava se zakaže, objavi na repertoaru, a zatim, u poslednjem trenutku, pozorišta iz “nekih” razloga predstavu otkažu. Situacija je postala previše očigledna, kada je došlo do Leskovca. Direktor tamošnjeg Narodnog pozorišta, nije se ni potrudio da smisli razlog za otkazivanje. Prosto je rekao da ga “zabole” i prestao da odgovara na naše pozive i mejlove. Jasno nam je da na to moramo da reagujemo. Nije to više pitanje jednog igranja predstave, u pitanju je princip, kojim se otkriva sve najgore iz naše kulture”, kaže Arsić.

U ovoj predstavi četrnaestorica mladih glumaca, na otvoren način, govore o nasilju nad ženama, ženskim pravima i tabloidizaciji ovih tema u srpskom društvu.

Inače, Filozofski fakultet u Beogradu je ovoj predstavi prošle nedelje dodelio nagradu “Anđelka Milić”.

Gostovanje predstave u Leskovcu bilo je zakazano za 20. mart.

Autor: Blic
Foto: Sonja Žugić

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.