Predsednik Nacionalnog saveta Roma: Jako bitno da se točak inkluzije Roma zavrteo

Predsednik Nacionalnog saveta Roma: Jako bitno da se točak inkluzije Roma zavrteo

Izvor: FoNet

08.04.2021

Kategorija: U fokusu

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Dalibor Nakić izjavio je da prvi Svetski kongres Roma, održan na današnji dan 1971. godine u Londonu, predstavlja prekretnicu u razvoju romskog pokreta i organizovanosti borbe u cilju njihove afirmacije i emancipacije.

Na prvom Svetskom kongresu Roma u Londonu odlučeno je da romska zastava bude plavo-zelene boje sa crvenim točkom u sredini, a da romska himna bude pesma „Đelem, đelem“.

Nakić je u izjavi za FoNet ocenio da je u proteklih 50 godina u Srbiji znatno popravljen društveni položaj Roma i naglasio da je najveći napredak ostvaren u oblasti obrazovanja.

“Činjenica je da danas imamo znatno veći broj romske dece koja završavaju srednje škole i fakultete. Tome su svakako doprnele afirmativne mere koje je država uvela prilikom upisa romskih učenika u srednje škole i na fakulteta”, kazao je Nakić i dodao da u obrazovnom sistemu Srbije deluju i pedagoški asistenti za rad sa romskom decom čiji je „doprinos obrazovnoj inkluziji Roma nemerljiv“.

Takođe, značajnu podršku obrazovanju romske dece predstavlja i stipendiranje srednjoškolaca, ali i studenata romske nacionalnosti, rekao je predsednik Nakić.

Prema njegovim rečima, mere koje je u protekle dve decenije preduzimala država, ali i promena odnosa Roma prema obrazovanju daju veoma ohrabrujuće rezultate.

“Mi smo shvatili da je obrazovanje ključ koji otvara vrata srećnijoj i boljoj budućnosti i već sada imamo novu generaciju mladih i obrazovanih Roma. Sada je neophodno te mlade i obrazovane ljude zaposliti i omogućiti im da rade poslove za koje su se školovali i tako pokažu mlađim generacijama da se treba obrazovati i da njihovo obrazovanje nije uzaludno”, istakao je Nakić.

Nakić je rekao da su zapošljavaje i stanovanje glavni problemi sa kojima se danas suočavaju pripadnci romske populacije u Srbiji i da u tim oblastima ima još mnogo posla.

“Jako je bitno da se točak inkluzije Roma zavrteo i da smo se zajedno sa državnim institucijama i Evropskom unijom uhvatili u koštac da te probleme rešimo i verujem da će Romi imati bolju budućnost”, ocenio je Nakić.

On je ocenio da je ostvaren zavidan napredak u društveno-politčkoj zastupljenosti Roma i naglasio da oni sada imaju odbornike u opštinskim i gradskim skupštinama, poslanike u pokrajinskoj i republičkoj skupštini i dva državna sekretara.

Mihajlović: Socijalna inkluzija zadatak svih

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović čestitala je danas Svetski dan Roma i poručila da je Srbija njihova država, kao i da je socijalna inkluzija zadatak svih.

„Uključivanje Roma i Romkinja u društvo i poboljšanje njihovog položaja, bilo da je reč o stanovanju, obrazovanju, zdravlju ili zapošljavanju, jedan je od prioriteta i nove Vlade Srbije, jer pripadnici romske zajednice su naši sugrađani i zemljaci“, navela je Zorana Mihajlović.

Ona je podsetila da je država u prethodnom periodu uradila mnogo u uspostavljanju prava Roma i Romkinja, ali da je još mnogo posla pred svima.

Zorana Mihajlović je navela da je uspostavljena GIS bazu podataka o podstandardnim romskim naseljima, omogućen je i naknadni upis u matične knjige, povećava se broj pedagoških asistenata i zdravstvenih medijatora, uložena su 44,2 miliona evra za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, izgrađene su 184 stambene jedinice u 11 opština u kojima živi 1.000 ljudi.

Prema njenim rečima, u toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za više od 100 podstandardnih romskih naselja.

Podsetivši da je na inicijativu UNICEF-a i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost osnovana Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova, Mihajlović je ukazala da činjenica da je procenat dečjih brakova u romskim podstandardnim naseljima 56 odsto, govori o neophodnosti sistematičnijih inkluzivnih mera, koje će doprineti prekidanju kruga siromaštva i osnaživanju žena i devojčica.

Ona je ukazala i da od 28 odsto dece iz romskih naselja koja pohađaju srednju školu, većinu čine dečaci i istakla da je zato važno da se ulože dodatni napori da se što više devojčica integriše u osnovno, ali i srednje obrazovanje koje otvara prostor za ostvarenje punog potencijala devojčica.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.