Predsednica HNV-a uputila zahtev Vučiću da hrvatski jezik bude u službenoj upotrebi gde god je moguće

Predsednica HNV-a uputila zahtev Vučiću da hrvatski jezik bude u službenoj upotrebi gde god je moguće

Foto: NJ/Magločistač

Izvor: Beta

05.03.2021

Kategorija: U fokusu

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić uputila je danas službeni zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem traži uvođenje hrvatskog jezika u službenu upotrebu u Somboru, Apatinu i Baču, te na području cele Autonomne Pokrajine Vojvodine.

“Ohrabrena primenom načela pozitivne diskriminacije na poslednjoj sednici Skupštine grada Subotice, kod izglasavanja izmena koje će jednoj manjinskoj zajednici (bunjevačkoj) omogućiti presedan službene upotrebe jezika kada to zakon izričito ne zahteva, hrvatska zajednica pozdravlja buduće inicijative predstavnika vlasti u ostvarenju istih prava u mestima u kojima u sličnom ili većem postotku žive Hrvati”, navela je Jasna Vojnić u zahtevu.

Precizirala je da je reč o gradu Somboru u kojem živi 8,39 odsto Hrvata, opšinama Apatin i Bač u kojima živi 10,42, odnosno 8,39 odsto Hrvata, kao i o celoj AP Vojvodini.

“Ovakav presedan primene načela pozitivne diskriminacije predstavlja korak napred prema novoj svesti u kojoj niži postoci više nisu razlog zanemarivanja, već mesto dokazivanja zrelosti društva. HNV unapred pozdravlja buduće napore u afirmisanju položaja šokačkih i bunjevačkih Hrvata, a zahtev je, osim predsedniku (Vučiću), upućen i Gradu Somboru te dvema opštinama”, navela je Jasna Vojnić.

Podelite sa prijateljima:

2 Komentara na
“Predsednica HNV-a uputila zahtev Vučiću da hrvatski jezik bude u službenoj upotrebi gde god je moguće”

Franken says:

(Gosn Romić se danas “ukazao” u Danasu s odličnim tekstom na temu “bunjevačkog jezika”. To je naj-hot tema ovih dana uNas jer smo, inače, riješili sve društveno-ekonomske probleme pa sad se možemo prepustiti “vilozoviranju” i jezikoslovnom blagoglagoljanju.

Drago mi je vidjeti da je i on također potpisnik Deklaracije o zajedničkom jeziku kao i moja neznatnost. Aferim!)

Franken says:

Prije nekoliko pandemičnih mjeseci na repliku jednoga @Bunjevca (“bunjevačkog” Bunjevca, a ne “hrvatskog” Bunjevca, da ne dojde do zabune, jer, mnogi Bunjevci mogli bi da se pobune zbog nekorektnosti), tj. na konstataciju dotičnoga, da je postotak Hrvata (a pritom jošte i Bunjevaca) u Sabatki nedostatan da bi se horvacki jazik uveo u uporabu kao službeni jezik na cijelom području Grada (ili “grada”), rekao sam sljedeće (navodim po sjećanju jer nemrem sad` pronać` taj članak) –

(Nijesam imao pojma, to be honest, o postotcima ovijeh & onijeh naroda i narodnosti s prebivalištem u Shabbat Cityiju ter sam bio prinuđen guglati sve one podatke. I pritom mi se sve to zgadilo jer sliči nacionalističko-fašističkom prebrojavanju “krvnih zrnaca”. `Bem ti statistiku!)

DakleM, rekoh, to jest napisah tada, da niti on onodnsno “bunjevački” Bunjevci (koje on u toj “prepir/s/ci” s menom predstavlja) ne bi imali nikaj sproću toga da se i tzv. bunjevački jezik uvede u sl. upotrebu na teritoriju Subotnje varoši po istome kriteriju, tj. nezakonito, samo kada bi bilo malo “dobre volje”…hoću reći, kada se ne bi svi tako striktno pridržavali slova zakona (po čemu smo mi ođe odviše poznati naširoko & nadaleko). Treba se, dakle, čvrsto držati ne zakona nego (i dalje) besmrtne frazetine druga Starog u kojoj se spominje izvjesni pijanac koji se `nako nakresan pridržava za plot da ne rokne vu blato. I stvar rešita…! Na opću polzu naroda bunjevačkoga, a ponajviše pučanstva serbskago (a malo manje do nikako na zadovolenije naroda `rvackoga).

I zaista, gdje je taj moj sugovornik da sada bekne koju u svome pravičnome gnjevu zbog “nezakonitoga” uvođenje bunjevačkog jezika (a bogumi i pisma) u sl. upotrebu u Subotici? Neima gi da pod *ovi tekstić (jal **ovi) reče nešto, a pri tome (formalno) pravno/ičko.

*https://www.maglocistac.rs/subotica/subotica-na-putu-da-uvede-bunjevacki-jezik-u-sluzbenu-upotrebu-uprkos-protivljenju-dshv-a

**https://www.maglocistac.rs/subotica/skupstina-grada-subotice-sutra-o-uvodenju-bunjevackog-jezika-u-sluzbenu-upotrebu

Ušte dodah da bi u tome nebunjenju Bunjevaca (“bunjevačkih” Bunjevaca), kada bi bunjevački bio svečano proglašen za Amtssprache u naselju pored Palića, čučala ironija a Allaha mi i tragikomedija. O ironiji je suvišno govoriti, naravno. Tragedija je, dakako, u sve dubljim podjelama. A komedija? Eh, tko to ne vidi, ne mož` mu se pomoći.

Duboko ironično je i ovo priopćenje urbi et orbi gđe Vojnić. No nikako ne bez zbilje u njem`… Pa tko se upeca taj je somina, tj. budaletina. Presešće nam jedared presedani. No ako je vjerovati mom sugovorniku @Bunjevcu (“bunjevačkom” Bunjevcu) i njegovim podacima (a i sam se u njih uvjerih guglajući /vidi gore “dokaz”/), presedan je već načinjem davnijeh dana. Pa tako, na onoj ogavnoj hrvatskoj wikipediji i moje malo misto podrugljivo i s navodnicima bilježe kao “hrvatsko” u kojemu je također uveden hrvatski jezik kao službeni. Uz, kako mi izgleda, dobrano “rastezanje” brojki. (Ne mogu dokonat zbog čega takvo omalovažavanje mog vilidža. Možda zato što su svi urednici hr. wikija, bRez iznimke, teške budaletine sklone ustašlucima pa im iz nekog razloga, samo njima znanog, nekaj ne paše? Ma kuj će ga znade… a i fućka mi se).

(Slijedi jope malo prebrojavanje “krvnih zrnaca”. Izgleda da kod nas bez toga ič ne ide)

Pade mi neš` na um čitajući onakvo nizanje brojki i “uslužbavanje”, možebitno, jezika hrvatskoga po raznim mjestima po “receptu” Frau Voynitsch.

U mene, u mom mjestu s nepunih četir` tisuće žitelja, imade 15 (i bukvama: petnaes`) nešnalitija, među kojima i devet Slovaka i Slovakinja. Pa zakaj, stoga, ne bi i slovački bil u službenoj uporabi? Ili, ajd, da rečem nešto što se dotiče izravno moje malenkosti. Dakle, Švabuljana, a podunavskijeh, imade trideset & kusur. Sad, bilo bi/ima ih/nas i više samo što su se neki nakon WWII “učlanili” u Mađare (uglavnom), a bogami neki su se đuturativno primundurili i u Šokce/Hrvate. Ostala samo prezimena kao Miler (tj. Müller) & Jager (tj. Jäger).

Oću da kažem da bi i mi Švabe tili imat u upotribi ko službeni jezik nemački. Šta…?! Drugi su lipči od nas!? (ATENŠN! Prethodna rečenica napisana je šokačkim jezikom. On je zdravo sličan bunjevačkom, sam` postojU određene male razlike. Tko to nije u možnosti zapaziti… kaj da mu delam, nek` uči tu drevnu lingvu).

Ako mogu svi možemo i mi, a po resepiju gđe Vojnić.

Jedini problem je što ovdašnje Nijemce baš ne krasi poznavanje materinjeg lengvidža. Ali, uče neki meždu njima…uče.. polako, da ne rečem langsam… al` uče… 😀 No plašim se da jednoga dana nekima od njih ne padne na pamet da se “odcijepe” od svoga književnoga jezika ter zatraže od nadležnih birokrata da se i podunavskošvapski priznade k`o zaseban jezik. Svakavih nedotepa međ` svim narodima ima.

***
I, da, zaboravih.

Kveščn: postoji l` u bunjevačko-bunjevačkom kao gođ i u hrvatsko-bunjevačkom rječniku riječ “Vojvodina”? Ne postoji…? E, ondakar piši kući propoalo!

+++
Kad pomenuh Vojvodinu, a ne mogu tamo na onim tužnim vijestima & člancima, jer je teško. dakle, posljednji pozdrav Kapetanu broda zvanog “VOŠA” na svih šest službenih jezika (a može i sedmi… a što ne bi moglo!), jedinom koji je govorio za i u ime Vojvodine! (O raznim čanak-odžićima ne vrijedi trošiti elektroničkog mastila).

https://youtu.be/CDOOs0lwvkU

(Uz ovu pjesmu, nezvanični nešnel antem Vojvodine, ustajalo se sa sjedišta & prestajalo cijelo vrijeme njezina izvođenja.. tamo negdje `95. u hali “Mostonga”, u tem Somboru)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.