PRAVNICI: PROBLEM POLITIČKOG UTICAJA NA PRAVOSUĐE NE REŠAVA NIJEDNA VLAST

PRAVNICI: PROBLEM POLITIČKOG UTICAJA NA PRAVOSUĐE NE REŠAVA NIJEDNA VLAST

Objavio: Magločistač

13.12.2017

Kategorija: U fokusu

Neefikasnost srpskog sudstva i politički uticaji jesu nasleđeni, ali stanje je danas gore, jer nema želje da se stvari poprave, ocenio je danas bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Komentarišući ocenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su primedbe EU na neefikasno pravosuđe i političke uticaje na pravosuđe opravdane, ali da su ti problemi nasleđeni, on je za agenciju Beta rekao da bi “moglo da se oprosti” da je to ostalo na istom nivou.

“Međutim, sada je duplo gore i zato ne bih mogao da se složim oko opravdanja koje je Vučić koristio. Jer ako ste na vlasti pet godina, onda bi morali da primetimo neka poboljšanja”, naveo je Ivošević.

Bivši sudija Vrhovnog suda napomenuo je da Srbija već godinu i po dana kasni sa izmenama Ustava u oblasti pravosuđa.

“Ništa nisu učinili da se odreknu poluga uticaja vlasti na sudije i tužioce koji se biraju u parlamentu. Reforma koja je trebalo da sprovede lustraciju među sudijama je propala zaslugom prethodnih vlasti, a onda je Ustavni sud vratio sve sudije i one koje je trebalo i one koje nije trebalo, a sve pod opravdanjem kršanje formalnih procedura tokom izbora”, objasnio je Ivošević.

Kao primere političkog uticaja na sudsku praksu, on je naveo “slučaj Savamala” u kojem niko nije reagovao na izjavu Aleksandra Vučića da su odgovorni za rušenje u tome delu Beograda u vrhu gradske vlasti, ali je zato ekspresno suđeno po tužbi ministra policije Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN.

Pored izjava Vučića i ministara o raznim slučajevima kojima utiču na sudije i tužioce, a koje se često navode kao primedba i u izveštajima institucija EU, on je naveo i “diskretniji uticaj na predsednike sudova i javne tužioce koji rade kako političari žele”.

“Neažurnost sudova takođe je često politički motivisana”, ocenio je Ivošević.

On je, međutim, istakao i da “u EU imaju duple standarde kada je reč o pravosđu”.

Kao primer naveo je da iz EU nemaju primedbe na to kada se izbor sudija na Kosovu i Metohiji po Briselskom sporazumu sprovodi po zakonima Kosova a ne zakonima Srbije.

Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić ocenio je za Betu da je predsednik Srbije u pravu kada kaže da je problem političkog uticaja na pravosuđe nasleđen, ali je naglasio da bi trebalo dodati da “taj problem nijedna vlast nije rešavala pa ni ova”.

“Zbog političkog uticaja na pravosuđe trpe svi, a najviše građani Srbije koji zaslužuju pravične i zakonite odluke sudija i tužilaca, bez uticaja bilo koga sa strane. Na žalost, ponekad to nije slučaj. Dobro je što je predsednik rekao da problem postoji iako nasleđen, budući da predstavnici vladajuće koalicije neretko u javnim nastupima tvrde suprotno, da nema političkog uticaja na pravosuđe”, ocenio je Ilić.

Poverenik je naglasio da je politički uticaj na pravosuđe samo jedan od brojnih problema u pravosuđu.

“Sporost je svakako problem koji najviše pogađa građane Srbije” zaključio je Ilić.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.