POZIVI NA PROTESTE SA PROZORA U NOVOM SADU U SUBOTU I BEOGRADU U NEDELJU

POZIVI NA PROTESTE SA PROZORA U NOVOM SADU U SUBOTU I BEOGRADU U NEDELJU

Izvor: freeimages.com

Objavio: Magločistač

24.04.2020

Kategorija: U fokusu

Pozivi na protest sa prozora, koji bi trebalo da se održi u subotu, 25. aprila, pojavili su se jutros u Novom Sadu, a na sličan protest, ali za nedelju, 26. april, pozvala je i Inicijativa “Ne davimo Beograd”.

U prvom, anonimnom pozivu za subotu u 20:30 časova koji je odštampan na malom papiru sa crtežom šerpe, varjače i pištaljke i natpisom “Protest sa prozora”, nema objašnjenja zašto protest u vreme policijskog časa, već samo stoji poruka “Stop strankama. Stranke NE. Ne trebamo predstavnike”. Ovi papirići sa pozivom razbacani su tokom noći po trotoarima u centru Novog Sada, a ubačeni su i u sandučiće građana.

U drugom pozivu koji je danas poslala Inicijativa “Ne davimo Beograd” građani Srbije se pozivaju da u nedelju, pet minuta nakon aplauza podrške u 20 časova, sa prozora ili balkona “pokažu da nisu podanici u diktaturi”. Oni su pozvali građane da naprave buku puštajuči muziku, duvajući u pištaljke ili trube, udarujući u šerpe ili na bilo koji drugi način iskažu protest.

“Dok su se naši medicinski radnici borili sa zarazom, a radnici održavali život gradova radeći pod rizikom, vladajuća stranka nastavila je predizbornu kampanju ne osvrćući se na moguće posledice, a tretirajući opasnost od pandemije kao borbu za rejting u kojoj po svaku cenu treba da ispadnu spasioci. Onima koji su kritički pisali ili upozoravali u javnosti da bajka koju su nam servirali nije istinita, našli su se na udaru režima. Na kraju, mogli smo da vidimo i da u našoj zemlji sve zavisi od odluke jednog čoveka koji je po potrebi doktor, televizijski voditelj, policajac ili sudija”, naveli su u organizaciji “Ne davimo Beograd”.

Dodajmo i da je od uvođenja policijskoj časa preoteklih nedelja bilo više, uglavnom anonimnih poziva na protest pravljenjem buke oko 20 časova, pre ili posle aplauza podrške medicinarima i drugima koji su na prvoj liniji borbe protiv epidemije, ali se građani za sada nijednom nisu masovnije odazvali.

 

Izvor: 021.rs

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.