Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da je Levijatan diskriminisao Rome

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da je Levijatan diskriminisao Rome

Brankica Janković, izvor: Medija centar Beograd

Izvor: Beta

27.05.2021

Kategorija: U fokusu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti naložila je Pokretu Levijatan da prestane objavljivanje diksriminatornih sadržaja na društvenim mrežama i da u roku od 30 dana ukloni svaki već objavljeni sadržaj koji podstiče mržnju prema Romima, saopšteno je danas.

U saopštenju Evropskog centra za prava Roma (ERRC) navodi se da je ta odluka objavljena 12. maja zbog mnogobrojnih pritužbi ERRC Poverenici.

Ta odluka Poverenice pokazuje da Romi mogu preduzeti pozitivne mere za prevazilaženje mržnje kada deluju zajedno.

„Kada mi Romi koristimo moć zakona kao alat, možemo se boriti protiv nepravde koje ne bismo mogli postići da delujemo sami“, rekao je predsednik ERRC Đorđe Jovanović.

Jovanović je pozdravio odluku Poverenice za zaštitu ravnopravnosti jer se analizira govor mržnje u onlajn sferi u srpskom društvu, jer sloboda izražavanja ne može biti korišćena za upotrebu govora mržnje.

„Fondaciji Pokret Levijatan je preporučeno da uklone objave, sadržaje i komentare kojima se podstiče diskriminacija i mržnja prema Romima i kojima se stvara strah i neprijateljsko okruženje prema pripadnicima ove nacionalne manjine“, navodi se u saopštenju.

ERRC dodaje da Poverenik od Levijatana zahteva i da obezbede efikasan sistem moderacije na Fejsbuk stranici, kako ubuduće ne bi bili dostupni komentari koji predstavljaju govor mržnje, i da vode računa da ubuduće u okviru svojih aktivnosti ne krše zakonske propise o zabrani diskriminacije.

„Pokretu je ostavljen rok od 30 dana da postupi po preporuci Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Pokret Levijatan, koji ima više od 270.000 pratilaca na Fejsbuku, predstavlja se kao organizacija za zaštitu životinja, ali veći deo svog rada fokusira na dehumanizaciju Roma i distribuciju sadržaja na društvenim mrežama čiji je cilj podsticanje mržnje“, ukazalo je ERRC.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da je Levijatan diskriminisao Rome”

Franken says:

Probudila se i ljepotica-poverenica iz sna. K’o u bajci, blago majci! No na njezinu veliku sramotu i veliku žalost svih nas koji smo prijavljivali, ukazivali, slali mailove na sve strane (i to već nekoliko godina unatrag), i na druge načine protestirali, ona tek sad, i to pod pritiskom iz Evrope, “blagovremeno” reagira.

Dobro, znam(o) gdje živim(o) i stoga se treba naoružati beskrajnom strpljivošću. Jer takve kao što su ove Nazi Levijajare također ne odustaju lako. To jest, ne odustaju od svojih umobolnih budalaština sve dok osjećaju da im (ovdašnja i sadašnja) nakaradna vlas’ (na svim razinama) čuva pedu.

(Neonazisti se ponekad “skrivaju” međ’ animal rights grupe i eko-teroriste. U vezi s prethodno rečenim konzultirati čika Gugla)

***

I nema niti može biti tolerancije prema onima koji su sami paradigma netolerancije. K’o što reče Karl Popper:

“Unlimited tolerance must lead to the disappearance of tolerance. If we extend unlimited tolerance even to those who are intolerant, if we are not prepared to defend a tolerant society against the onslaught of the intolerant, then the tolerant will be destroyed, and tolerance with them.” (Amin)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.