POSMATRAČKA MISIJA “GRAĐANI NA STRAŽI”: DO 13 ČASOVA IZAŠLO 25,1 ODSTO GRAĐANA

POSMATRAČKA MISIJA “GRAĐANI NA STRAŽI”: DO 13 ČASOVA IZAŠLO 25,1 ODSTO GRAĐANA

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

24.04.2016

Kategorija: U fokusu

Do 13 časova na glasanje za parlamentarne izbore je izašlo ukupno 25,1 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je Posmatračka misija “Građani na straži” Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA). 

Posmatrači, koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog, reprezentativnog uzorka, javljaju da  proces glasanja prolazi bez većih problema.

Slično nalazu do 10 časova, procenat biračkih mesta na kojima su zabeležene ozbiljne neregularnosti tokom procesa glasanja je ostao isti i iznosi dva odsto i to se i dalje prvenstveno odnosi na Istočnu Srbiju i Vojvodinu. Nove neregularnosti koje su zabeležene, u odnosu na presek od 10 časova, jesu da je primećeno da je jedna osoba glasala više puta. Primećen je porast broja slučajevima u kojima se pored biračkih mesta parkiraju kola sa stranačkim aktivistima sa spiskovima glasača koji u komunikaciji sa članovima biračkih odbora rade uporednu analizu da li su sigurni glasovi glasali.

Povećan je broj slučajeva u kojima se na biračkim mestima od građana ne traže identifikaciona dokumenta (lična karta) već se glasa samo na osnovu poziva za glasanje.

Kao i u prethodnom preseku, primećene su neregularnosti koje se odnose na glasanje birača koji su već imali obeležen prst, zatim greške prilikom raspodele glasačkih listića biračima (biračima su data dva listića za parlamentarne izbore), fotografisanje glasačkih listića. Primećeno je i da je bilo slučajeva vođenja kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta.

Izvor: Medija centar Beograd

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.