POSMATRAČKA MISIJA CRTA PODNELA PRIJAVE ZBOG KRŠENJA IZBORNIH ZAKONA I STANDARDA

POSMATRAČKA MISIJA CRTA PODNELA PRIJAVE ZBOG KRŠENJA IZBORNIH ZAKONA I STANDARDA

Objavio: Magločistač

10.03.2020

Kategorija: U fokusu

Posmatračka misija Crta pozvala je nadležne institucije da istraže slučajeve kršenja izbornih standarda i zakona tokom i pre predizborne kampanje i sankcionišu eventualne počinioce, navodeći da je podnela devet prijava Agenciji za borbu protiv korupcije, a jednu prosvetnoj inspekciji.

Crta je počela da prati ključne elemente izborne kampanje za narodne poslanike tri nedelje pre raspisivanja izbora i u tom periodu podnela je devet prijava, i to sedam za slučajeve zloupotrebe javnih resursa, dve za funkcionersku kampanju i tri za kršenje zabrane finansiranja iz Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Podneta je i prijava prosvetnoj inspekciji za uočene slučajeve nedozvoljenih aktivnosti političara u obrazovnim institucijama, a prikupljeni su i navodi o pritiscima na birače, posebno na zaposlene u javnom sektoru.

Po oceni Crte postoji i izrazit disbalans u medijskoj zastupljenosti predstavnika vladajuće većine, opozicije koja učestvuje na izborima i opozicije u bojkotu, ocenila je danas posmatračka misija Crte.

Šef posmatračke misije Crte Raša Nedeljkov rekao je da će ta organizacija nastaviti da prati navode o pritiscima na birače, a pozvali su i nadležne institucije da preduzmu sve neophodne korake, istraže slučajeve i sankcionišu eventualne počinioce.

“Cilj naše posmatračke misije je da efikasno ispratimo i analiziramo primenu zakona i međunarodnih standarda za sprovođenje izbora, da informišemo građane o kvalitetu i demokratičnosti izbornog procesa i dešavanjima tokom kampanje, ali i da obezbedimo brzu reakciju u slučajevima kršenja izbornih procedura”, rekao je Nedeljkov.

Zabeleženo je i nekoliko slučajeva pritisaka na političke aktere širom političkog spektra, u vidu uništavanja stranačkih prostorija od strane nepoznatih aktera, onemogućavanja sprovođenja promotivnih aktivnosti u javnim prostorima i zastrašivanja.

U više od 170 slučajeva aktivisti stranaka su delili humanitarne pakete, organizovali radne akcije, lekarske usluge, pružali pomoć domaćinstvima, udruženjima i institucijama.

“Iako se podvode pod potkupljivanje birača i indirektnu kupovinu glasova i nisu svrha osnivanja i delovanja političkih stranaka, humanitarne aktivnosti su jedno od ključnih sredstava koji su stranke vlasti koristile da stupe u kontakt sa građanima”, naglasila je koordinatorka istraživačkog tima Crte Tamara Branković.

Nalazi monitoringa medija, sprovedenog od 14. oktobra 2019. do 3. marta 2020. godine, pokazuju da su sve televizije sa nacionalnom pokrivenošću većinu vremena ustupile predstavnicima vladajuće većine, kao i da je izveštavanje o strankama na vlasti pretežno pozitivnog ili neutralnog tona, o opoziciji koja učestvuje na izborima pretežno neutralno a o opoziciji koja bojkotuje dominanto negativno, saopštila je posmatračka misija Crta.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.