Ponovo se povećava broj migranata na rutama u Evropi

Ponovo se povećava broj migranata na rutama u Evropi

Ilustracija: wikipedia.org

Objavio: Magločistač

16.06.2020

Kategorija: U fokusu

Broj migranata koji su krenuli ka Evropi znatno se povećao u maju, posle rekordnog pada prethodnog meseca zbog pandemije korona virusa, saopštila je Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fonteks. Sve je više migranata koji idu preko Zapadnog Balkana i centralnog Mediterana, ali istočni Mediteran i dalje ostaje glavna ruta.

Ukupan broj ilegalnih prelazaka granica na glavnim migracionim rutama u Evropi dostigao je 4.300 u maju, navodi se u saopštenju Fronteksa.

U aprilu je registrovano 900 ilegalnih prelazaka, što je bilo za 85% manje nego u martu i najmanje od 2009. godine, od kada Fronteks prikuplja podatke.

U prvih pet meseci 2020. godine bilo je ukupno 31.600 ilegalnih prelazaka granica, što je 6% manje nego u istom periodu 2019, saopštio je Fronteks 15. juna.

Glavna migraciona ruta je i dalje preko istočnog Mediterana, ali je porastao broj migranata koji idu preko centralnog Mediterana i Zapadnog Balkana u poređenju sa 2019.

Na istočnomediteranskoj ruti u maju je registrovano 1.250 ilegalnih prelazaka, uglavnom migranata iz Avganistana. Ali je u periodu od januara do maja taj broj bio za 28% manji u odnosu na prvih pet meseci 2019 – 12.700.

U istom periodu, broj migranata koji su išli preko centralnog Mediterana se u poređenju sa 2019. povećao tri puta na 5.500, a samo u maju ih je bilo oko 1.000, što je za 40% više nego u aprilu. To su bile uglavnom izbeglice iz Bangladeša, Obale Slonovače i Sudana.

Na zapadnobalkanskoj ruti u maju je registrovano više od 900 ilegalnih prelazaka, što je 10 puta više nego u aprilu.

Ukupan broj migranata na tom putu u prvih pet meseci 2020. povećao se za 50% u odnosu na isti periodu 2019. na više od 6.900.

Veliki pad broja ilegalnih prelazaka granice u aprilu najvećim delom je bio posledica mera zbog pandemije korona virusa.

Najmanje migranata tada je otkriveno na istočnomediteranskoj ruti, njih oko 40, što je za 99% manje nego u martu. U regionu Zapadnog Balkana zabeležen je pad od 94%, dok je na ruti preko centralnog Mediterana u aprilu bilo 250 slučajeva ilegalnog prelaska granice, što je pad od 29% u odnosu na mart.

Izvor: EURACTIV.com

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.