POLJSKA: ZBOG REFORME PRAVOSUĐA, SPOMENICI OBUČENI U MAJICE S PORUKOM “USTAV”

POLJSKA: ZBOG REFORME PRAVOSUĐA, SPOMENICI OBUČENI U MAJICE S PORUKOM “USTAV”

Objavio: Magločistač

03.08.2018

Kategorija: U fokusu

U pobuni protiv reforme pravosuđa i protestu za nezavisne sudove a ne pod kontrolom vladajuće stranke Pravo i Pravda, Poljaci su noćas širom zemlje obukli najpoznatije spomenike u majice sa porukom “Ustav”.

Aktivisti građanskog pokreta Komitet za odbranu demokratije (KOD) obukli su u majice čuvenog krakovskog Zmaja na zamku Vavel, varšavsku Sirenu, vroclavske patuljke, ukupno 27 spomenika, u znak solidarnosti prema prvom Poljaku koji je majicu sa tom kratkom porukom predsedniku Andžeju Dudi i vladajućim konzervativcima Jaroslava Kačinjskog da ne gaze Ustav obukao pre nekoliko dana spomeniku njegovog brata blizanca, pokojnog predsednika Leha Kačinjskog u Šćećinu na severu Poljske.

Policija to nije okarakterisala kao građansku neposlušnost, već kao skrnavljenje spomenika pokojnog predsednika za šta vinovniku preti čak i kazna zatvora.

“Želimo na ovaj način da se uverimo da prema aparatu vlasti i sile stranke Pravo i Pravda reč ‘Ustav’ skrnavi i Varšavsku sirenu i Vavelskog zmaja, šćećinskog mornara, vroclavske patuljke, Kopernika, ili Frederika Šopena”, saopštio je danas KOD.

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“POLJSKA: ZBOG REFORME PRAVOSUĐA, SPOMENICI OBUČENI U MAJICE S PORUKOM “USTAV””

anonimni zar Vama ne treba komentar ??? says:

Vladari u Poljskoj mozda misle da Ustav je za spoljni svet a Oni treba da rade po partijskim odlukama, jer i sloboda misli i govora zagarantovana, naravno onda iz toga proilazi da mogu i slobodno strucno tumaciti Ustav po njihovoj zelji kako Onima na Vlasti i skoro istom znanjem obdareni tajkunima, pulenima, vernim izvrsiocima njihovi jako korisni odluka za slobodu svoji gradjana odgovara. U takvim uslovima razvija jedna slobodna zemlja stvoreci bolju buducnost za tajkunsku vladavinu. Poljaci su uvek bili poznati borci za svoja prava sa nekim drugim narodima koji ne trpe robsto ni strano ni od svoji svemocni Vladara. Velika je sreca sto je takav nakaradni slucaj formira samo u Poljskoj, ili mozda ima jos negde ko zna treba razmisliti o tome velik je ovaj svet vazno je da kod nas sve je u najbolkem redu kazu nadlezni.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.