POLICAJCI PROTESTOVALI U NOVOM SADU ISPRED SUDA I TUŽILAŠTVA

POLICAJCI PROTESTOVALI U NOVOM SADU ISPRED SUDA I TUŽILAŠTVA

Objavio: Magločistač

06.02.2017

Kategorija: U fokusu

Oko 300 policajaca iz cele Vojvodine i Srbije, protestovali su danas ispred zgrade novosadskih sudova, zahtevajući strožije kazne i brže rešavanje slučajeva napada na policajce tokom vršenja službene dužnosti.

Protest su pokrenuli predstavnici Sindikata srpske policije, koje su danas primili i predstavnici Osnovnog suda i Tužilaštva u Novom Sadu, kako bi saslušali njihove zahteve, ali konkretnijih razgovora nije bilo.

Predsednik Sindikata srpske policije Lazar Ranitović rekao je da od sudova očekuje da, prilikom procesuiranja krivičnog dela napad na policijskog službenika i ometanje policijskog službenika u vršenju dužnosti, poštuju striktno zakon i ne dozvole da višestuki povratnici dobiju opurtunitet i budu pušteni na slobodu.

On je apelovao na sudije da višestrukim prestupnicima i onima koji su napali policijca ne daju uslovne kazne i ne prolongiraju rešavanje ovakvih slučajeva.

Sindikat je apelovao na medije u Srbiji da prestanu da veličaju kriminalce u tabloidima i rijaliti programima, te da spreče da oni budu ti oko kojih će se Srbija “vrteti”, već da to budu “uspešni sportisti, hemičari, naučnici”.

Policajci su poručili da cilj protesta nije uticaj na pravosuđe i tuzilastvo, te da protest nije političke prirode i nema veze sa političkim strankama.

“Došli smo ovde i da javno pitamo sudije i tužioce da li ima pritisaka na njih. Razumemo da su i oni ljudi od krvi i mesa i da se možda plaše za svoju bezbednost, ali onda možemo zajedno da tražimo od države da ih policija obezbeđuje“, rekao je predsednik sindikata Ranitović.

On je dodao da ako policija može da obezbeđuje „razne starlete, estradne zvezde i zaštićene svedoke”, onda može “u cilju boljeg sutra za decu Srbije”, da obezbeđuje i sudije i tužioce.

Na protestu ispred suda okupljeni policajci nosii su transparent na kojem je pisalo: „Ako je napad na policajca – napad na državu, koliko puta su ubili Srbiju“, a na zastavama su bili ispisani gradovi iz cele Srbije, među kojima Beograd, Novi Sad, Ljubovija, Čačak, Aranđelovac, Apatin, Prijepolje, Pančevo i drugi.

Prema podacima sindikata, u poslednjih deset godina na službenoj dužnosti napadnuto je oko 9.000 policajaca.

Naveli su i primer situacije u Novom Pazaru, gde je tokom pljačke jedne zlatare izgrednik ispalio 70 hitaca iz automatske puške i ranio dva policajca, a nije kažnjen za pokušaj ubistva policajaca, već za razbojništvo.

Iz sindikata su na protestu poručili da „sudstvo u Srbiji nije nezavisno“, te da je ovaj protest samo prvi korak, a da će policajci nastaviti da se bore za poboljšanje svog položaja, pa između ostalog i „za povećanje dnevnica za ovaj opasan posao, koje sada iznose svega 150 dinara“.

Iz sindikata su podsetili i na slučaj nedavnog premlaćivanja pripadnika žandarmerije Borisa Jevrosimovića u Novom Sadu, kojeg su brutalno prebili osuđeni narko diler i njegov prijatelj. U ovom pretučena je i žena policajca,

Dojava o bombi u sudu nakon protesta

Novosadski sudovi danas su evakuisani nakon dojave o postavljenoj bombi, ali je kontradiverziona jedinica utvrdila je da se radi o lažnoj dojavi.

Dojave o postavljenoj bombi u zgradi suda česte su u Novom Sadu.

Današnja dojava desila se neposredno nakon protesta Sindikata srpske policije zbog loših uslova u struci, tokom kojeg je oko 300 policajaca iz cele zemlje protestovalo na platou ispred zgrade sudova.

U momentu kada je stigla lažna dojava o bombi, predstavnici sindikata u zgradi su bili na sastanku sa predstavnicima Tužilaštva, kojima su izneli svoje zahteve.

Iz Sindikata srpske policije su novinarima rekli da to nije bio pokušaj opstrukcije skupa.

„Smatramo da evakuacija suda nije vezana za naš protest zato što je on već završen i uspeli smo da predamo naše zahteve i predloge. Verovatno je reč o slučajnosti. Treba proveriti kome je bilo u interesu da mu suđenje bude odloženo u to vreme“, rekao je medijima zamenik predsednika sindikata i šef službe za informisanje tog udruženja Mile Lazarević.

 

Izvor: Autonomija/Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.