Pokreti i inicijative: Zbog korone obustaviti projekte za koje je nužno izjašnjavanje građana

Pokreti i inicijative: Zbog korone obustaviti projekte za koje je nužno izjašnjavanje građana

Izvor: Beta

30.11.2020

Kategorija: U fokusu

Građanski pokreti i inicijative danas su zatražili da se do okončanja pandemije obustave projekti za koje je nužno učešće građana, navodeći da ne postoje uslovi da se građanima omogući da daju svoj sud o predloženim projektima, “čime se krši zakon, a javne rasprave postaju tajne otimačine”.

Saopštenje su potpisali građanski pokreti i inicijative Sačuvajmo Gardoš i Zemun, Zajednička akcija blok 70/70a, Zelena Zvezedara, Pešaci nisu maratonci, Udruženje za zaštitu ustavnosti, Kreni-pokreni, Srce Grada, UG Kotež, Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku, Odbranimo Teslu Pančevo.

U jeku epidemije bolnički kapaciteti su prepunjeni, “državne službe i institucije ne primaju građane zbog antiepidemioloških mera, a za to vreme gradska, pokrajinska i republička administracija organizuju javne uvide i rasprave za realizaciju projekata koji bez učešća građana time postaju tajni uvidi”, navodi se u saopštenju tih pokreta i organizacija.

“Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda organizuje javnu raspravu 15. decembra za projekat komercijalne izgradnje na Makiškom polju čime se ugrožava beogradsko vodoizvorište, a građani neće biti u mogućnosti da učestvuju u ovoj raspravi iako su u velikom broju podneli primedbe na ovaj izuzetno štetan projekat”, navodi se u saopštenju.

“Samo u Pančevu u sledećih 30 dana najavljeni su javni uvidi i rasprave za projekte: industrijkso-poslovno-proizvodne zone 2, bloka 014, Skladište veštačkog đubriva PROMIST na lokaciji nekadašnje fabrike stakla, a u međuvremenu su omogućena otuđenja parcela u naselju Tesla i 23 hektara zemljišta u Severnoj industrijskoj zoni”, dodaje se u saopštenju.

Građanske inicijative i pokreti naglašavaju da su najavljeni radovi oko Starog savskog mosta koji gradska uprava želi da ukloni, “čemu se protive mnogi građani, organizacije, javne ličnosti, istoričari i arhitekte nudeći drugačija i jeftinija rešenja od uklanjanja ovog čuvenog simbola grada i izgradnje novog”.

“Raspisan je poziv za javni uvid za odlagalište i izgradnju postrojenja za tretman neopasnog otpada u naselju Krnjača tik uz obalu Dunava… Na Vračaru je u toku izgradnja na jedinoj zelenoj površini u Sazonovoj ulici. Poučeni dosadašnjim iskustvom noćnih rušenja objekata i seče drveća, upozoravamo da ovakve akcije više neće biti tolerisane od strane građana”, dodaje se u saopštenju.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.