POKRET “PODRŽI RTV”: SOLIDARNOST SA NOVINARIMA NIN-A JE GRAĐANSKA DUŽNOST

POKRET “PODRŽI RTV”: SOLIDARNOST SA NOVINARIMA NIN-A JE GRAĐANSKA DUŽNOST

Objavio: Magločistač

05.01.2017

Kategorija: U fokusu

Pokret „Podrži RTV“ pružio je punu podršku kolegama iz nedeljnika NIN kojima je za svega jedan dan presuđeno jer su insistiranjem na pravu javnosti da zna povredili čast i ugled ministra policije Nebojše Stefanovića.

“U trenutku kada su u Srbiji veoma retki mediji poput NIN-a koji zaista obavljaju svoj posao, čuvajući pri tom profesionalne standarde i etičke principe, smatramo da je stvar novinarske i građanske dužnosti iskazati solidarnost sa novinarima ovog nedeljnika, koji su za sada jedini okrivljeni u slučaju rušenja u Hercegovačkoj ulici, i to samo zbog toga što su postavili pitanje u ime javnosti”, isitiče se u saopštenju Pokreta “Podrži RTV”.

U saopštenju se podseća da uloga medija nije da zataškavaju afere i sprovode propagandu u ime vlasti, već da afere otkrivaju i nadležne pozivaju na odgovornost.

Dodaje se da su mediji profesionalni kontrolori vlasti, koji to čine u interesu javnosti, a ne opozicionari s kojima vlast vodi politički obračun, čemu neretko imamo priliku da svedočimo.

“Verujemo da će NIN iskoristiti sve pravne lekove, ali se pitamo da li će pravosudni sistem isto tako promptno reagovati i u slučajevima naših koleginica i kolega koji trpe svakodnevne pretnje, kao i onih koji su podneli krivične prijave protiv glavnih urednika Informera, Pinka i Pravde zato što su proglašeni za strane plaćenike, nasilnike, zaverenike i atentatore”, naveo je Pokret „Podrži RTV“.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.