POKRENUTA PETICIJA: STOP UNIŠTAVANJU UMETNOSTI I KULTURE!

POKRENUTA PETICIJA: STOP UNIŠTAVANJU UMETNOSTI I KULTURE!

Objavio: Magločistač

02.05.2020

Kategorija: U fokusu

Grupa istaknutih pozorišnih umetnika i intelektualaca, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i timovi inicijative Kreni – Promeni i Srbije u pokretu zatražili su od Vlade Srbije da hitno odobri novčanu pomoć za samostalne i nezaposlene umetnike i kulturne radnike kojima je zbog pandemije korona virusa ugrožena životna egzistencija.

“STOP zanemarivanju samostalnih umetnika i radnika u kulturi, STOP uništavanju umetnosti i kulture”, poručili su pokretači onlajn peticije, obraćajući se predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, ministru finansija Siniši Malom, poslanicima Skupštine Srbije, ali i drugim kolegama koji imaju radna mesta i stalne prihode, kao i svim građanima koji vole umetnost i znaju da kulture i umetnosti nema bez onih koji ih stvaraju.

Od Vlade Srbije je zatraženo donošenje odluke o podršci u iznosu od po 30.000 dinara samostalnim i nezaposlenim umetnicima za sve mesece u kojima nisu i neće bili u mogućnosti da radom zarade za život, kao i usvajanje predloga umetničkih udruženja.

Pokretači peticije podsećaju da su Uredbom Vlade Srbije o rebalansu budžeta, kojim je predviđena pomoć u iznosu 5,1 milijardu evra u cilju saniranja posledica epidemije virusa Covid-19, “samostalni umetnici i radnici u kulturi izbrisani”.

“Vlada je ignorisala predlog koji su umetnička udruženja uputila Ministarstvu kulture, a kojim je bilo predloženo izdvajanje po 30.000 dinara mesečno, kako bi bilo omogućeno preživljavanje stvaralaca u mesecima u kojima im je rad onemogućen zbog epidemije i uvođenja vanrednog stanja. Prekinut je rad u raznim oblastima stvaralaštva i ne zna se kada će biti nastavljen. Istovremeno je merama Vlade Republike Srbije određena podrška za različite vrste preduzetnika od oko 30.000 dinara u naredna tri meseca”, naveli su pokretači peticije – rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, glumice Svetlana Bojković, Nela MihajlovićNataša NinkovićVanja Milačić i Vesna Čipčić, glumci Nenad Maričić i Milutin Milošević, kompozitorka Irena Popović Dragović, scenografkinja i vanredna profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti Vesna Popović, dramska autorka i vanredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Milena Marković, kao i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, tim inicijative Kreni – Promeni i Udruženje Srbija u pokretu.

“Tražimo da država hitno izdvoji novac, naš novac za rešavanje elementarnog egzistencijalnog opstanka umetnika i radnika u kulturi. Pre uvođenja vanrednog stanja, 11. marta, prvo su zatvorena pozorišta. U našoj zemlji poslednje su zatvorene kockarnice. Ima u tom redosledu postupaka zatvaranja i neke simbolike. Odluka Vlade je jedno veliko kockanje sa smislom, ali kockanje i sa sudbinom kulturnog identiteta naše zemlje. Mnoge države su napravile urgentne programe za spas kulture, naša država nije! U našoj zemlji, budžeti za kulturu godinama su među najnižima u Evropi i ne dosežu čak ni do 1 odsto. Ova činjenica svedoči koliko se umetnost i kultura nisko kotiraju na vrednosnoj lestvici vlasti i kad nismo ugroženi virusom”, ukazali su pokretači peticije, koju je za jedan dan već podržalo više od 3.400 potpisnika.

Imajući u vidu značaj umetnosti i kulture za građane i društvo u celini, pokretači peticije pozvali su građane, umetnike i radnike u kulturi da dignu glas protiv takvog stanja.

Poštovani građani, poštovani umetnici i radnici u kulturi, ne smemo ćutati jer ‘Nije umetnički ćutati, nije ljudski ćutati’! U državi u kojoj živimo, naši sugrađani, naše kolege samostalni umetnici, kao i oni koji imaju status nezaposlenih, zanemareni su. Oni su za ovu Vladu nevidljivi. Kultura, umetnost, njeni stvaraoci, nisu im bitni. Čitava jedna oblast života grubo je odstranjena, ponižavajuće, nekulturno, nehumano izbačena iz planova za budućnost. Pokažimo solidarnost i nepristajanje na grubi atak na ljude, njihove egzistencije, na umetnost I kulturu. Umetnička udruženja reaguju i reagovaće, ali mislimo da je ovo problem koji se tiče šire zajednice, a ne samo umetnika i njihovih udruženja ili Ministarstva kulture. Umetnici i radnici u kulturi, mi koji imamo radna mesta i stalne prihode, recimo jedno veliko NE ovakvom postupanju Vlade prema našim kolegama. Građani, svi vi koji volite umetnost, koji znate da kulture i umetnosti nema bez onih koji je stvaraju, recite veliko NE ovakvoj odluci Vlade”, poručili su pokretačiji peticije.

Peticiju je moguće potpisati OVDE.

 

 

Izvor: SEEcult.org

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.