POKRAJINSKA VLADA: PROJEKAT “DREAM RAILWAY” USLOV IZGRADNJE PRUGE SEGEDIN-SUBOTICA-BAJA

POKRAJINSKA VLADA: PROJEKAT “DREAM RAILWAY” USLOV IZGRADNJE PRUGE SEGEDIN-SUBOTICA-BAJA

Foto: vojvodina.gov.rs

Objavio: Magločistač

31.07.2019

Kategorija: U fokusu

Ostvareni tekući prihodi i primanja vojvođanskog budžeta u periodu januar-jun 2019. godine veći su za 2,682 milijardi dinara, odnosno za 8,31 odsto u odnosu na isti period 2018. godine, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

Izvršeni rashodi i izdaci su veći za 2,619 milijardi dinara, odnosno za 9,33 odsto u odnosu na isti period 2018. godine, navodi se u saopštenju za javnost sa sednice Pokrajinske vlade, na kojoj su usvojeni Izveštaj o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Vojvodine za 2019. godinu, u periodu od 1. januara do 30. juna i Informacija o potrebi rebalansa budžeta Vojvodine za 2019. godinu.

Dodaje se da je u dosadašnjoj realizaciji budžeta evidentirano ostvarenje primanja iz izvora finansiranja koji nisu planirani i raspoređeni pokrajinskim budžetom za ovu godinu, kao i odstupanja u ostvarenju pojedinih prihoda i primanja u odnosu na aktuelnim budžetom projektovane vrednosti.

Pokrajinska vlada danas je utvrdila i predloge pokrajinske skupštinske odluke o donošenju Prostornog plana područja posebne namene Park prirode „Ponjavica“, koji se ubraja u zaštićena prirodna dobra na teritoriji opštine Pančevo i predlog pokrajinske skupštinske odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“.

Park prirode „Ponjavica“ karakteriše banatska istoimena rečica i po raznovrsnosti prirode ovaj predeo predstavlja potencijal za razvoj turističke ponude, posebno sa rekreativnog i edukativno-ekološkog aspekta, navodi se u saopštenju.

“Specijalni rezervat prirode ‘Pašnjaci velike droplje’, koji obuhvata prostor u opštinama Kikinda i Novi Kneževac, prema tromedji sa Mađarskom i Rumuniji, pod snažnim je uticajem čovekovih aktivnosti i prirodnih procesa, koji su izazvali drastičan pad populacije velike droplje, koja je uvrštena u listu najugroženijih vrsta na planeti i strogo je zaštićena u Srbiji. Prostornim planom će se regulisati adekvatne mere i aktivnosti, koje će doprineti smanjenju negativnih uticaja i očuvanju poslednjeg utočišta ove vrste u našoj zemlji”, piše u saopštenju.

Na današnjoj sednici utvrđen je i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Subotica-državna granica sa Mađarskom, u pravcu Baje.

Za realizaciju ove odluke i završetak izrade Prostornog plana planirana su sredstva iz projekta prekogranične saradnje DKMT regije finansiranog od strane EU IPA fondova u iznosu od 90.000 evra, navodi se u saopštenju.

Podseća se da se u okviru “Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija” realizuje se projekat “DREAM railway”, koji ima za cilj izradu projektno-tehničke dokumentacije za deonicu pruge Subotica-Baja, dužine 58,42 kilometra.

Dodaje se da će realizacijom ovog projekta biti kompletirana projektno-tehnička dokumentacija za celu prugu Segedin-Subotica-Baja (97,65 km), čime će biti stvoreni uslovi za izgradnju pruge.

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.