PODRŽI RTV: NOV PROTEST U PONEDELJAK

PODRŽI RTV: NOV PROTEST U PONEDELJAK

Izvor: autonomija.info

Objavio: Magločistač

22.06.2016

Kategorija: U fokusu

Novinari inicijative “Podrži RTV” najavili su danas da će u ponedeljak biti održan nov protest.

U saopštenju inicijative se navodi da mesec dana od prvog okupljanja i dalje nema odgovora na zahteve novinara, a da je u međuvremenu počelo i skidanje emisija sa programa Radio-televizije Vojvodine, pod izgovorom da kreće letnja šema.

“To je još jedan od povoda da izađemo na ulicu i ukažemo na to da se urušavanje javnog servisa nastavlja”, piše u najavi.

U inicijativi “Podrži RTV” su istakli da će se na novom protestu tražiti i odgovornost za to što je kontramiting “Stop anarhiji” organizovan u kabinetu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, a zahtevaće se i odgovor na pitanje da li su građani to “spontano okupljanje” platili iz budžeta.

“Pozivamo građane da na ovaj protest ponesu letnje rekvizite poput peškira, suncobrana, naočara, lopti, a rado ćemo napraviti mesta i za ležaljke. Tako ćemo, simbolično, program RTV-a ispratiti na letnji odmor”, navela je inicijativa.

Novinari su podsetili da više od mesec dana nisu dobili obrazloženje za smene urednika i voditelja koje su se dogodile preko noći, a Upravni odbor i novo v.d. rukovodstvo i dalje ignorišu zahteve koje su im upućeni. Osim toga, dodaje se, novo uredništvo nastavlja s uvredama na račun novinarki i novinara koji su profesionalno radili svoj posao, a s druge strane, novom uređivačkom politikom narušava ugled javnog serisa i teško stečeno poverenje građana.

“Podrži RTV”, između ostalog, zahteva neopozive ostavke svih članova Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje su doneli, izbor novih članova Regulatornog tela za elektronske medije, kako bi ono moglo legitimno i transparentno da odlučuje o izboru novih članova UO, transparentan izbor novog rukovodstva Radio-televizije Vojvodine, javna izvinjenja od aktuelnog rukovodstva za klevete upućene zaposlenima, koji su optuženi da su izveštavali jednostrano i da su im prilozi bili “poručivani”.

“Pozivamo sve građane i građanke koji žele da stanu u odbranu programa javnog servisa Vojvodine koji je vlasništvo svih nas”, poručili su novinari RTV.

Protest će biti održan u ponedeljak, 27. juna, u 19 časova u Ulici Maksima Gorkog, nakon čega će se održati protestna šetnja do Trga slobode, odnosno do Gradske kuće.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.