PODRŽI RTV: NASTAVLJAMO SA NAŠOM BORBOM

PODRŽI RTV: NASTAVLJAMO SA NAŠOM BORBOM

Foto: Maja Leđenac

Objavio: Magločistač

18.06.2016

Kategorija: U fokusu

Urednici, novinari i građani okupljeni oko pokreta “Podrži RTV” poručili su danas u otvorenom pismu javnosti da ih jučerašnji “kontramiting” ispred zgrade Radio televizije Vojvodine (RTV) u Novom Sadu, nije uplašio, te da će “nastaviti sa svojom borbom”.

Nekoliko udruženja građana održalo je u petak protest ispred zgrade RTV kao odgovor na građanske proteste koji se organizuju zbog talasa smena u toj medijskoj kući, nakon pokrajinskih izbora.

Podrži RTV je ocenio da iza jučerašnjeg protesta “neskriveno stoji vlast”, a da su nakon njega još više uvereni da su ciljevi za koje se pokret zalaže u potpunosti opravdani.

Kako su ocenili jučerašnji kontramiting evidentno finansiran novcem građana Novog Sada, s obzirom na to da su u organizovanju učestvovala gradska javna preduzeća, o čemu postoje i dokazi.

“Postavljamo i pitanje ko je finansirao dolazak na miting partijskih aktivista iz raznih krajeva Vojvodine i Srbije, kao i dolazak brojnih predstavnika tehničke Vlade Srbije”, zapitao je pokret u pismu.

Oni su podsetili da je sinopsis skupa i govor, koji su uredništvu RTV upućeni iz kabineta gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, pokazuju ko stoji iza organizacije jučerašnjeg mitinga već i način na koji se iz političkih kabineta šalju nalozi novom rukovodstvu i uredništvu vojvođanskog javnog servisa.

Dodaje se da e-mail poruke savetnice gradonačenika nisu ukradene, kako je to gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao, već su poslate na adresu vesti@rtv.rs, čija je pošta vidljiva svim zaspolenima u RTV.

Oni su upozorili i da je jučerašnji skup obeležio sukob studenata i novinara sa policijom.

Izvor: autonomija.info

Izvor: autonomija.info

“Studente, koji su u dogovoru sa predstavnicima skupštine stanara iz obližnje zgrade na krovu razvili transparent ‘Vi niste naši profesori’, policija je po izlasku iz grade prvo legitimisala i pretresla, a potom novinarima pokušala da zabrani snimanje tog incidenta uz pretnje tužbom”, piše u pismu.

Upozorili su i da se sprovodi “medijska hajka nad organizatorima protesta “Podrži RTV” i “Ne davimo Beograd”.

“Sudeći po brojnosti jučerašnjeg skupa i reakciji građana na njega, izgleda da medijsko spinovanje i medijski progon više nisu tako efikasno sredstvo vladavine i da počinju da stvaraju kontraefekte”, dodaje se u saopštenju.

Pokret će nastaviti da sarađuje sa nestranačkim građanskim pokretima nastalim u raznim delovima Srbije, zarad ostvarenja svojih ciljeva – očuvanja javnog dobra i medijskih sloboda.

Organizacije koje su potpisale organizaciju jučerašnjeg kontramitinga u Novom Sadu su između ostalih i Odbrana izborne volje i Patku daj tati koje su registrovane u Agenciji za privredne registre 13. juna 2016. godine, dok su još tri organizacije registrovane proleća prošle godine, jedna je iz 2014. a jedna iz 2012. godine.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.