PODNETE PREKRŠAJNE PRIJAVE PROTIV TRI TABLOIDA, SRPSKI TELEGRAF SE IZVINJAVA

PODNETE PREKRŠAJNE PRIJAVE PROTIV TRI TABLOIDA, SRPSKI TELEGRAF SE IZVINJAVA

Objavio: Magločistač

10.01.2020

Kategorija: U fokusu

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović izjavio je da nijedan tiraž ne može da opravda štetu koja se nanosi maloletnom licu, navodeći da su podnete prekršajne prijave protiv tri tabloida zbog kršenja Zakona o informisanju i medijima.

“Ministarstvo nije prvi put reagovalo u četvrtak na naslovne strane tabloida o otmici maloletne devojčice Monike Karimanović, već je to prvi put učinjeno kada je devojčica pronađena i da su mediji zamoljeni da vode računa o načinu izveštavanja”, rekao je Gajović za TV Prva.

On je dodao da je protiv tri tabloida koji su objavili delove iskaza osumnjičenog za otmicu Ninosava Jovanovića podneta prekršajna prijava zbog kršenja članova 74,77, 79 i 80 Zakona o informisanju i medijima.

“Mi smo upravo kada je devojčica pronađena, tog istog dana reagovali i lično sam zamolio najlepšim rečima sve medije da prilikom izveštavanja maksimalno povedu računa o vokabularu i načinu izveštavanja jer radi se o maloletnom licu u osetljivim godina”, rekao je Gajović.

Gajović je podsetio da se reagovalo još jednom potom kada se videlo u kom pravcu se mediji kreću, u pravcu senzacionalizma, i podvukao da “nijedan tiraž ne može da opravda bilo šta ako se nanese nepravda maloletnom licu, kao u ovom slučaju”.

On je pozdravio činjenicu da se redakcija Srpskog telegrafa izvinila zbog naslovne strane u četvrtak.

 

 

 

Izvor: FoNet

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.