Otpušten glavni urednik vodećeg informativnog portala u Mađarskoj

Otpušten glavni urednik vodećeg informativnog portala u Mađarskoj

Foto: NJ, Magločistač

Objavio: Magločistač

23.07.2020

Kategorija: U fokusu

Nakon otpuštanja glavnog i odgovornog urednika Indeksa, vodećeg mađarskog nezavisnog medija, porasle su bojazni od pogoršanja slobode štampe u zemlji čiji premijer Viktor Orban kaže da veruje u “iliberalnu demokratiju”.

Sabolč Dul (Szabolcs Dull) je otpušten zato što je pre mesec dana upozorio javnost da bi planirana reorganizacija ugrozila slobodu uređivačke politike i dovela u opasnost nezavisnost portala.

Tada se sa dužnosti povukao direktor vebsajta a njegova zamena je posle nedelju dana napustila posao s obrazloženjem da su promene koje treba sprovesti preveliki zadatak za njega.

Kao razlog za otpuštanje Dula, predsedavajući upravnog odbora fondacije koja je vlasnik portala Laslo Bodolaj (László Bodolai) naveo je njegovu nesposobnost “da zaustavi ili kontroliše interne procese koji su negativno uticali na tržišnu situaciju”, preneo je 23. jula EURACTIV.com.

Prošlog meseca Dul je protestovao protiv reorganizacije sajta koju su predložili njegovi vlasnici ističući da će nezavisnost portala biti ugrožena zbog “spoljnih pritisaka”.

On je rekao da je sloboda sajta da objavljuje kritičke tekstove o Orbanovoj vladi “u velikoj opasnosti”.

Zaposleni su na njegovo otpuštanje odgovorili zajedničkim pismom koje je do 22. jula uveče imalo oko 100 potpisa.

“Takva odluka je za nas neprihvatljiva”, navodi se u pismu i dodaje da je Bodolaj pokušao da ucenjuje zaposlene merama štednje.

“Zapravo je razlog što je Dul otpušten to što je jasno rekao da neće pristati na ucene”, istakli su zaposleni koji su potpisali pismo.

“Nije slučajno što je redakcija Indeksa osećala da je u opasnosti i nije slučajno što sam odlučio da ne pristanem na smanjenje naše slobode”, naveo je Dul u saopštenju nakon što je otpušten.

Potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova početkom meseca je u pismu portalu Indeks izrazila solidarnost sa zaposlenima koji, smatra ona, “rade u veoma teškim uslovima”.

“Pratim situaciju oko Indeksa sa zabrinutošću”, navela je češka evrokomesarka.

Izvor: EURACTIV.com

Podelite sa prijateljima:

2 Komentara na
“Otpušten glavni urednik vodećeg informativnog portala u Mađarskoj”

Franken says:

Par dana se već pitam, na koga me podsećaju vaši komentari, gosn @animozitetni… (?)
I onda se dosetim.. Pa, naravno! Kako to nisam još i pre učio!

Naime, vi gosn @andrak, tj. vaš komentatorlučki stil neverovatno sliči stilu pisanija & dumanija jednoga propaloga austrijsko-nemačkog slikara (Malera, ako baš `oćete) iz maloga gradića na gornjoaustrijsko-bavarskoj granici (ne mog` trenutno da mu se sjetim imena, tom gradiću, sorry).

Dakle, taj propali festőmanijak napisao je svojevremeno knjižurinu koja se vika “Mein Krampf”, u prevodu na jezik koji svi nadam se razumeju – Moj grč. E, u toj knjizi on na sva slova jadikuje kako ga je , eto, nekakav dekan, neke likovne akademije, odbio da istu upiše ter da postane painter akademik. U toj nimalo čitljivoj papirnatoj papazjaniji on se neprestano žali na dekana imenom “Jude”, koji ga je navodno zavrnuo & srozao mu njegov umetnički moral skroz-naskroz. Od tog kobnog momenta u svaki puta kada je kasnije pokušavao nešto da akvareliše, njega bidnoga uvek ćapi grč, ter nije u stanju nabojadisati ič normalnoga što b` se oku svidjelo.

I tako, gotovo na svim stranicama tog svog literalnog nedela on bogoradi & psuje profesora Jude. To ide čak dotle da tog akademika vidi u svemu & svačemu što mu se ne dopada, te mu se taj jadan čovek, ni kriv ni dužan, pojavljuje na svakom svakcijatom mestu i onda ga, sukladnoj svojoj mržnji počinje doživljavati u pluralu, pa umesto samo jednoga (Jude), njemu se uvek pričinjava mnoštvo tih i takvih, dakle JudeN, kako bi se to reklo na germaničeskom lengvidžu.

E tako i vama. Svuda vam se pričinjava i ukazuje Soroš. I u jednini i u množini.

anonimni says:

Skoro uvek postoji dve istine – ponekad i vise istina. 24 jula ce biti manifestacija za stvaranje uslova za rad slobodni medija u Budimpesti, trebalo bi videti koliko gradjana ce prisustvovati na ovoj manifestaciji. Nikad nije u redu da gradjani cuju samo jednu stranu treba i one druge koji iste dogadjaje svataju sasvim drugacije. Naravno u svakoj zajednici — drzavi, ne moze biti sloboda svakome uvek sloboda, dogadjaje i ako su istine ne zeli svaki jednako tumaciti, cesto provalnik–uzurpator ili pobednik svoja dela narocito zlo dela zeli da ona druga strana zaboravi i ni slucajno da se ne spominje jer umanjuje njegov ugled. Zato uvek treba da bude neko ili nesto gde se to povremeno iznese ili iznesu oni koji takve podvige doro pamte i znaju. U danasnjoj situaciji prestavnici zloglasnog Sorosa odma energicno sa raznim dogadjajima iz proslosti napadaju po njihovom misljenju onog bezobraznig i debilnog koji njih sme napadati jer po njima jedino Sorosov rad i plan jedino koristan za napredak covecanstva. Iz ovog razloga treba Index ali i naprimer Origo da bi stanovnici imali realnu sliku o danasnjim dogadjajima i da bi mogli u sebi koliko ogroman rezultat za korist Madjarske postigao Orban Viktor ovih dana u Briselu i pored ogromnog protivljenja Sorosovi placenika. Za mene vrlo smesno i podmuklo kada neko u inostranstvu Orbana prestavlja kao nekog protivnika slobode sa glupim deformisanim izrazom njegovog imena. Ko razume neka cita Index i Origo i druge novine u zemlji i inostranstvu da bi u njegovoj glavi dogadjaji dosli na istinu o nekim uspesima. Mozda Index ipak nije najveci, nikad nije objavljen koliko ima citaoca.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.