Otac web-a za „redizajn“ interneta: Vratiti kontrolu u ruke korisnika

Otac web-a za „redizajn“ interneta: Vratiti kontrolu u ruke korisnika

Izvor: Hina

12.01.2021

Kategorija: U fokusu

Ser Tim Berners-Li, stručnjak kompjuterskih nauka i izumitelj internetskog navigacijskog sistema poznatog kao World Wide Web (WWW), zbog čega je odlikovan titulom viteza, ponovo želi da redizajnira sajber prostor.

Berners-Li želi da popravi neke od problema koje su zadesile tzv. otvorenu mrežu u doba velikih, centralizovanih platformi poput Facebook-a i Google-a.

Njegov startup Inrupt razvija decentralizovanu platformu Solid otvorenog koda, a misija joj je da vrati kontrolu na web-u u ruke njegovih korisnika.

Ljudi će se moći samo jednom ulogovati za bilo koju uslugu, a lični podaci će se pohranjivati u „kapsule“, tj. lična internet skladišta podataka.

„Ljudima je dosta nedostatka kontrole“, rekao je Berners-Li, jedan od utemeljivača Inrupta zadužen za pitanje tehnologije.

Prema njegovim rečima, novi web će omogućiti deljenje sadržaja direktno između osoba i saradnju koja je velikim društvenim mrežama omogućila uspeh te su istovremeno zadobili ogromnu kontrolu nad svojim korisnicima.

Nova platforma, smatra njen začetnik, ima potencijal da donese i novu revoluciju na područje programiranja, a developeri, hakeri, aktivisti i sami korisnici trebalo bi da se u Solidovom okruženju osećaju bezbedno, da kreiraju sadržaje na decentralizovan način, gde ih internet giganti, poput Google-a ili Facebook-a neće imati „pod kontrolom“.

Džon Brus, jedan od direktora Inrupta, kazao je da je kompanija za pilot klijente dobila britanski Zavod za javno zdravstvo (NHS), BBC, kao i vladu Flandrije u Belgiji.

Do aprila, kazao je, trebalo bi ih biti puno više.

Među ulagačima u kompaniju su „Hearst Ventures“, „Octopus Ventures“ i „Akamai“.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.