ORBAN POHVALIO HORTIJA KAO “IZUZETNOG DRŽAVNIKA”

ORBAN POHVALIO HORTIJA KAO “IZUZETNOG DRŽAVNIKA”

Viktor Orban, izvor: youtube.com (screenshot)

Objavio: Magločistač

24.06.2017

Kategorija: U fokusu

Svetski jevrejski kongres i vodeća jevrejska grupa u Mađarskoj prigovorili su mađarskom premijeru Viktoru Orbanu zbog pohvala na račun bivšeg mađarskog lidera Mikloša Hortija, koji je za vreme Drugog svjetskog rata sklopio savez s nacističkom Nemačkom.

Samo nekoliko časova pre nego što je dočekao predsednika Svetskog jevrejskog kongresa Ronalda Laudera u Parlamentu, Orban je Hortija i druge mađarske lidere nazvao “izuzetnim državnicima” zbog vođenja države nakon raspada Austro-Ugarske monarhije nakon Prvog svetskog rata.

Lauder je izjavio da će njegova organizacija uvek osuditi “žalosne postupke”, kao što su i postupci Hortija i dodao da se tako nešto ne može ni opravdati niti oprostiti.

“Za zločine koje je admiral Horti počinio nad članovima jevrejske zajednice u Mađarskoj, kada ih je lišio svih prava u zemlji, kao i za njegovu ulogu u deportovanju i ubijanju na stotine hiljada Jevreja, ne postoji izgovor”, naglasio je Lauder.

Iz Federacije jevrejskih zajednica u Mađarskoj su, takođe, kritikovali Orbanovu izjavu i poručili da “Hortijeva era antisemitizma ne može biti dobar primer budućim generacijama”, prenosi AP.

Horti (1868-1957) uveo je Mađarsku u rat na strani Adolfa Hitlera i učestvovao je u agresiji na Jugoslaviju i Sovjetski Savez.

Odgovoran je za istrebljenje Jevreja i zločine nad civilima. U avgustu 1941. godine Hortijeva vlada je naredila deportaciju Jevreja iz zemlje, a oko 20.000 njih je kasnije ubijeno.

U Jugoslaviji je proglašen za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija srpskih civila u Vojvodini.

Nemci su ga uklonili sa vlastii u oktobru 1944. godine, kada je izrazio spremnost za potpisivanje primirja na početku bitke za Budimpeštu. Tada su ga odveli u Bavarsku gde je bio u zatvoru do kraja rata.

Posle rata je učestvovao na Nirnberškom procesu, a potom je otišao u Portugal gde je živeo do kraja života.

Posle 2000. godine u Mađarskoj je počeo proces njegove rehabilitacije, a posebno za vreme vlade premijera Orbanom.

 

Izvor: N1

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.