OPOZICIJA ĆE UČESTVOVATI NA PROTESTIMA ZBOG VUČIĆEVE INAUGURACIJE

OPOZICIJA ĆE UČESTVOVATI NA PROTESTIMA ZBOG VUČIĆEVE INAUGURACIJE

Foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

29.05.2017

Kategorija: U fokusu

Pokret slobodnih građana poziva građanke i građane da se okupe u sredu, 31. maja na Trgu Republike u Beogradu i kažu ne uvođenju diktature i otimanju države, izjavio je danas predsednik tog pokreta Saša Janković.

Janković je agenciji Beta rekao da će se u sredu, kada Aleksandar Vučić bude položio zakletvu za predsednika Srbije, desiti “poslednji čin uvođenja diktature i otimanja države Srbije”

“Pozivam sve građane i građanke, sve organizacije, sve sindikate i sve političke stranke, sve kojima su sloboda i demokratija iznad svega da izađemo u naše gradove a u Beogradu na Trg Republike u 18 sati i kažemo ne”, rekao je on.

Janković je naveo i da je “to naša obaveza prema nama, naša obaveza prema prošlosti naša obaveza prema budućnosti”

“Vreme je da kažemo i moramo da kažemo ne, da ostane zabeleženo da su neki ljudi bili protiv uvođenja diktature kroz lažno krunisanje lažnog cara”, rekao je on.

Prema Jankovićevim rečima, Vučić oblači jednu novu odoru na sebe, zaklinje se Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju u zemlji u kojoj taj ustav “svakonoćno krši i u kojem piše da je crkva odvojena od države”.

“Pravi, dakle, lažno krunisanje sebe kao lažnog cara, gazi sve ono što u Srbiji garantuje slobodu i ravnopravnost, i dostojanstvo svima nama”, rekao je Janković.

On je napomeno i da “mi ne želimo da se otimamo s njim oko države, ali naša obaveza je da izađemo” i da kažemo “da Srbija i zvanično ne sme da postane i da nije za nas zemlja diktature”.

Prema njegovim rečima, to je obaveza svih građana bez obzira na politička opredeljenja i bez obzira na vrednosne i druge sudove i bez obzira na materijalno stanje

“Sve sto će desiti toga dana ostaće zabeleženo u istoriji… naša dužnost je da pogledamo u oči tom čoveku koji kaže da je dobro zato što nije još gore”, rekao je on.

Janković je naveo i da će građani i građanke Srbije to sasvim sigurno i raditi i to bez ikakvih incidenata i nasilja.

“Svako eventualno nasilje koje se desi biće samo posledica ubačenih ljudi koji sve vreme žele da nas uplaše da strahujemo sami od sebe”, rekao je Janković.

DS podržao proteste Protiv diktature 

Demokratska stranka (DS) podržala je danas organizaciju “Protiv diktature” koja je najavila da će 30. i 31. maja organizovati mirne proteste povodom stupanja dosadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića na dužnost predsednika.

Ta stranka je u saopštenju navela “da se pridružuje pozivu organizatora protesta ‘Protiv diktature’ zato što svaki glas protiv diktature i za uređenu zemlju oduvek ima i imaće podršku DS-a”

DS od samog početka organizovanja protesta “Protiv diktature” podržava “ovaj spontani i iskreni bunt protiv urušavanja institucija i vladavine jednog čoveka”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da se “veliki broj članova DS već pridružio i učestvovao u protestima nakon izbornih zloupotreba”.

Organizacija “Protiv diktature” najavila je ranije danas da će u utorak i sredu, 30. i 31. maja, od 10.00 ispred Doma Narodne skupštine održati mirne proteste povodom stupanja Vučića na dužnost predsednika.

“Pozivamo sve građane da se pridruže mirnim protestima, gde će iskazati nezadovoljstvo i neslaganje s nelegitimnim izborima za predsednika Republike, koji su prouzrokovali i smenu na čelu Vlade”, navodi se u saopštenju.

DJB poziva članove, simpatizere i sve građane na protest protiv diktature

Rukovodstvo i poslanici Dosta je bilo u Skupštini Srbije najavili su da će učestvovati na protestu građana protiv diktature u sredu, povodom inauguracije Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

“Pozivamo svoje članove, simpatizere i sve građane da se pridruže protestu i mirno iskažu svoj protest protiv autokrate i njegove partokratije koji su razgradili sve institucije države, napravili od Srbije zemlju partijskog zapošljavanja, korupcije i burazerske ekonomije, dokrajčili pravosuđe, policiju, kulturu, obrazovanje, a građane doveli u bedu, neustavno oteli penzije, smanjili plate, uništavaju domaću privredu i novac iz budžeta rasipaju na subvencije tobožnjim ‘investitorima’ pretvarajući nas u zemlju jeftine radne snage”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da će DJB učešćem na protestu pokazati i svoj stav prema nelegitimnim izborima.

“Nijedna zemlja koja se zove demokratskom nije imala predsednika Vlade koji trči trku za predsednika države sa pozicije predsednika Vlade zloupotrebljavajući sve resurse države. Aleksandar Vučić nije legitimno izabran predsednik jer je izbornu pobedu ostvario zastrašivanjem i ucenama građana, kupovinom glasova, kontrolom medija i ‘krunisao’ bahatom većinom u Republičkoj izbornoj komisiji koja je, umesto da sprovodi demokratske izbore, poslužila kao odbrana izborne krađe”, piše u saopštenju.

Pokret za preokret prisustvovaće u sredu protestu  

Pokret za preokret saopštio je danas da će u sredu prisustvovati protestu povodom polaganja zakletve, kako se navodi, “nelegitimno i nelegalno izabranog predsednika Aleksandra Vučića”.

“Prethodni predsednički, ali pre toga parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori niti su bili fer a ni pošteni. Oni koji su na njima ‘izabrani’ ne mogu biti legitimni i legalni nosioci vlasti”, navedeno je u saopštenju Pokreta za preokret.

Dodaje se da je Pokret za preokret nameravao da prijavi skup ali da nisu bili u mogućnosti da podnesu prijavu jer dan i čas polaganja zakletve nisu bili poznati i jer se “te informacije čuvaju za odabrane, kao da je reč o ratnom stanju”.

Pokret za preokret je izrazio nadu da će protest u sredu biti deo zajedničke akcije parlamentarnih stranaka, vanparlamentarne opozicije i građana Srbije.

Pokret Sedam zahteva poziva građane na protest 

Pokret “Sedam zahteva” pozvao je danas građane, neformalne grupe i organizacije da se u sredu, 31. maja, na dan kada će Aleksandar Vučić polagati zakletvu za predsednika, u podne okupe na protestu.

Pokret “Sedam zahteva” je saopštio da ovim skupom na dan formalnog preuzimanja predsedničke dužnosti, želi da stavi do znanja da vlast ne može da pobegne od odgovornosti za stanje u koje je dovela Srbiju.

Izvor: Autonomija/Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.