ODRŽAN OSMOMARTOVSKI MARŠ, JANKOVIĆ UZ ŽENE

ODRŽAN OSMOMARTOVSKI MARŠ, JANKOVIĆ UZ ŽENE

Izvor: hr.tubgit.com

Objavio: Magločistač

08.03.2017

Kategorija: U fokusu

Oko 150 aktivistkinja nekoliko nevladinih organizacija organizovale su danas povodom Dana žena u centru Beograda “Osmomartovski marš” sa koga su poručile da žene žive u bedi i da im je umesto gladovanja neophodno vratiti pravo na dostojanstven život.

Nakon skupa “Za radna prava žena i socijalnu pravdu” održanog na Trgu Republike, koji je podržao i kandidat za predsednika Srbije Saša Janković, krenule su u marš do Vlade Srbije.

Janković, koji je kao ombudsman sarađivao sa mrežom NVO na zaštiti prava žena, rekao je novinarima da žene danas u Srbiji žive teže od mušakaca, da njihov život majne vredi, da nasilje nad ženama nije sprečeno i da zapošljavanje nije korektno.

Međunarodni dan žena, 8. mart nije dan karanfila već prava žena i aktivizma, rekao je Janković i dodao da su promene moguće ako se svi iskreno okrenu i posvete rešavanju problema.

Ogromni ženski potencijal društva u Srbiji ne koristi što je velika socijalna nepravda, rekao je Janković i dodao da je vreme da se naprave promene ne samo na papiru već i u stvarnosti.

Upitan da li će pravima žena posvetiti i deo kampanje, Janković je dodao da će ona biti u fokusu i njegovog rada ako postane predsednik Srbije.

Prema rečima predstavnice NVO Rekonstrukcije ženski fond Zoe Gudović učesnice marša su želele da podsete na prava koja su izborile žene prethodnih 100 godina ali i da kažu “ne” eksploataciji žena, kapitalizmu, prekarijatu, nasilju nad ženama, nacionalizmu, militarizmu, rasizmu, ksenofobiji, homofobiji, fašizmu i zatvaranju granica.

Skup su organizovale Mreža Žene protiv nasilja, Romska ženska mreža, Mreža Žena u crnom Srbije i Rekonstrukcija Ženski fond.

U najavi skupa, predstavnice tih NVO navele su da u Srbiji u domenu rada postoji razlika u položaju između muškaraca i žena daleko veća nego u 28 država članica Evropske unije.

Prema podacima u Indeksu rodne ravnopravnosti u Srbiji za 2016 godinu, rodni jaz je najveći u oblasti podele i kvaliteta rada, čak duplo veći od onog u EU. Zaposlenih žena u Srbiji je za 16 odsto manje u odnosu na zaposlene muškarce.

Pored podataka koji su ušli u zvaničnu statistiku, kako su dodale, mnogo više zabrinjava nevidljivost podataka o široko rasprostranjenoj diskriminaciji žena prilikom zapošljavanja i rada.

“Diskriminaciji su najčešće izložene Romkinje, žene sa invaliditetom, lezbejke, žene drugih nacionalnosti, žene u reproduktivnom dobu, žene sa maloletnom decom, starije žene, mlade žene, žene sa sela”, navele su predstavnice tih NVO i upozorile da su u naročito teškom položaju žene u sivoj zoni rada, one koje obavljaju sezonske poslove, rade za minimalnu platu, bez dovoljnog broja slobodnih dana.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.