ODBIJANJE BRITANIJE DA IMENUJE NOVOG KOMESARA – GLAVOBOLJA ZA EU

ODBIJANJE BRITANIJE DA IMENUJE NOVOG KOMESARA – GLAVOBOLJA ZA EU

Objavio: Magločistač

22.11.2019

Kategorija: U fokusu

EU bi trebalo da od 1. decembra ponovo pokrene svoju moćnu izvršnu vlast pod novim vođstvom nemačke konzervativke Ursule fon der Lajen ali se suočava sa pravnim rizicima zbog Britanije koja nije imenovala svog predstavnika za novu Evropsku komisiju.

Fon der Lajen treba da dobije konačnu potvrdu za njenu Komisije u Evropskom parlamentu 27. novembra.

Ako je EP izglasa, kao što se očekuje, Fon der Lajen će voditi EK sledećih pet godina.

Komisija se bavi širokom spektrom poslova, uključujući predlaganjem politika u raznim oblastima, od migracije do klimatskih promena, budžetima članica i pregovorima o globalnim trgovinskim sporazumima.

Uobičajeno je čini po jedan predstavnik iz svake od 28 članica EU.

Međutim, Velika Britanije odbila je da imenuje novog komesara i planira da konačno napusti EU 31. januara, iako to zavisi od pobede konzervativaca Borisa Džonsona na parlamentarnim izborima 12. decembra.

EU podstiče Britaniju da imenuje komesara i čak je pokrenula postupak protiv nje.

Zašto je važno i šta sledi

Odbijanje Britanije da imenuje novog komesara nosi pravni rizik za EU jer bi svaka odluka nove Komisije mogla da bude osporena na sudovima.

Iako verovatno neće biti mnogo predloga evropskih politika pre novog datuma za Bregzit (31. januar), rok je već tri puta odlagan sa prvobitnog (krajem marta) zbog neslaganja oko toga kako i čak da li uopšte Britanija napušta EU.

Svako novo odlaganje Bregzita nosi rizik da nove politike EU postanu pravno pitanje, piše Rojters.

Britanija ima rok do 22. novembra da odlazećoj EK odgovori na tzv. postupak zbog kršenja zakona koji je protiv nje pokrenuo Brisel.

Međutim, ne očekuje se da London to uradi sada, s obzirom na svoja pravila koja kažu da vlada ne može da vrši  međunarodna imenovanja, uključujući za EU, tokom izborne kampanje i pre nego što dobije novu vladu posle izbora.

Ostalih 27 članica pripremaju odluku kojom će se obezbediti legalnost forimiranja nove EK bez Britanije.

O tome će nacionalni predstavnici u Briselu razgovarati 22. novembra a odluka bi trebalo da bude doneta 25. novembra na sastanku ministara u Briselu, preneo je EURACTIV.com.

Izbor EK za period 2019–2024.

Nova EK biće izabrana na plenarnoj sednici EP u Strazburu 25-28. novembra.

Nakon što novoizabrana predsednica Ursula fon der Lajen predstavi svoj tim i program 27. novembra u prepodnevnim satima, evroposlanici će glasati o Kolegijumu komesara.

Konferencija predsednika (predsednik EP David Sasoli i čelnici klubova poslanika) 21. novembra je proglasila  postupak slušanja kandidata za komesare završenim. Javna slušanja kandidata na kojima je utvrđeno da odgovaraju za posao komesara nadležni odbori EP održali su od 30. septembra do 8. oktobra i, za tri zamenjena  kandidata, 14. novembra.

Prostom većinom i glasanjem po prozivki Parlament će 27. novembra u podne odobriti (ili odbiti) celu listu  kandidata koju su predložili novoizabrana predsednica EK i Savet.

Glasanje i rasprava evroposlanika održaće se nakon što Fon der Lajen predstavi svoj tim i program, saopštio je EP.

Ako bude izabrana, nova Evropska komisija službeno će preuzeti dužnosti 1. decembra 2019.

 

 

 

 

Izvor: EURACTIV.rs

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.