Od 1. jula se otvaraju granice EU za građane Zapadnog Balkana

Od 1. jula se otvaraju granice EU za građane Zapadnog Balkana

Foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

11.06.2020

Kategorija: U fokusu

Evropska komisija preporučila je danas ukidanje graničnih kontrola unutar šengenskog prostora do 15. juna, otvaranje spoljnih granica za zemlje Zapadnog Balkana od 1. jula i postupno otvaranje spoljnih granica za građane ostalih trećih zemalja u skladu sa njihovom epidemiološkom situacijom.

“Komisija preporučuje članicama šengenskog prostora i pridruženih zemalja da ukinu unutrašnje granične kontrole do 15. juna 2020, da produže privremena ograničenja za putovanja u EU koja nisu nužna do 30. juna i da pripreme okvir za postupno otvaranje nakon toga”, saopštila je Komisija.

Komisija takođe preporučuje da se ukinu ograničenja za putovanja u EU za građane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije od 1. jula “budući da je njihova epidemiološka situacija slična ili bolja nego što je u EU”.

Za ostale treće zemlje Komisija ne preporučuje opšte ukidanje ograničenja jer je zdravstvena situacija u nekima od njih kritična.

Zato se predlaže da se ograničenja ukinu za odabranu grupu zemalja, a selekcija bi trebalo da počiva na objektivnim načelima i kriterijumima, uključujući zdravstvenu situaciju, sposobnost uvođenja mera za suzbijanje zaraze tokom putovanja te recipročnost.

Pri tome bi se u obzir uzimali podaci iz relevantnih izvora poput Evropskog centra za kontrolu i sprečavanje bolesti i Svetske zdravstvene organizacije.

Upravljanje granicama u isključivoj je nadležnosti zemalja članica i Evropska komisija o tome ne može da odlučuje nego samo da preporuči.

Za građane zemalja za koje ostaju restrikcije, Komisija preporučuje da se prošire kategorije putnika koji mogu da ulaze u EU, poput studenata.

“Nakon ukidanja unutrašnjih graničnih kontrola, mi predlažemo jasan i fleksibilan pristup prema ukidanju ograničenja za putovanje u EU od 1. jula. Međunarodna putovanja ključna su za turizam i biznis, za povezivanje porodica i prijatelja”, izjavila je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.