OBELEŽENO 25 GODINA OD SMRTI DADE VUJASINOVIĆ

OBELEŽENO 25 GODINA OD SMRTI DADE VUJASINOVIĆ

Dada Vujasinovic

Objavio: Magločistač

08.04.2019

Kategorija: U fokusu

Dvadesetpeta godišnjica od smrti novinarke „Duge“ Radislave Dade Vujasinović obeležena je na Novom groblju u Beogradu.

Na pomenu je, u prisustvu porodice i prijatelja, govorila sestra Dade Vujasinović, Sandra Vujasinović.

I pored najava, ovaj slučaj se nikada nije pomakao s mrtve tačke.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 na Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati. Zvanična verzija događaja tada je bila da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške.

Porodica Dade Vujasinović je angažovala i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa i njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Holandski forenzički institut u Hagu utvrdio je u svom izveštaju da je u telu Dade Vujasinović pronađen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Kostić.

Veštačenje Vladimira Kostića rađeno je 2008. godine, u vreme kada nije bio pronađen dokazni materijal iz istrage smrti Dade Vujasinović i kada se verovalo da je on uništen u NATO bombardovanju policijskog objekta.

Tek na insistiranje Komisije za istraživanje ubistava novinara, dokazni materijal je pronađen i utvrđeno je da se nalazio u ormanu policajca koji je preminuo.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara (NUNS) podsetili su da je slučaj i dalje u predistražnoj fazi, kao i da istraga još uvek nije odredila da li je njena smrt nastupila kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

 

Izvor: (N1)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.