O RADIO: NA DAN SLOBODE MEDIJA PREPOLOVLJEN BROJ NOVINARA

O RADIO: NA DAN SLOBODE MEDIJA PREPOLOVLJEN BROJ NOVINARA

Izvor: oradio.rs

Objavio: Magločistač

03.05.2017

Kategorija: U fokusu

Redakcija Omladinskog “O radija” iz Novog Sada, saopštila je danas da će, zbog odluke menadžmenta Radio televizije Vojvodine (RTV) da prepolovi broj saradnika u tom mediju, posle dve i po godine postojanja morati da promeni koncept i smanji obim programa.

“Na najboljoj evropskoj radio stanici više ne radi mladi voditeljski par Sofija Balać i Vukašin Kartalović, koji su tu prestižnu titulu doneli građanima Srbije. Prekinuta je saradnja sa još pet dragocenih, većinom mladih novinarki. One su bile glavni motor redakcije”, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu www.oradio.rs.

Napominje se i da je godinu dana posle pobede u međunarodnom takmičenju Radio bitka (Radiobattle), više od pola redakcije moralo da napusti program.

Redakcija je objavila da je menadžment RTV-a prethodno prekinuo saradnju i sa iskusnim novinarem Igorom Mihaljevićem, a ta odluka, kao one posle nje o prestanku angažovanja drugih saradnika, “donete su bez ikakvih konsultacija i znanja glavnog i odgovornog urednika O radija”.

Navodi se da je među njima i o odluka o ukidanju jutarnjeg programa “Alarm” u oktobru prošle godine, koji je na “O radiju” vodio popularni voditeljski dvojac Daško Milinović i Mladen Udarević Mlađa.

“Poštujući pravila profesije i etičke standarde, vođeni idejom negovanja vrednosti, isticanja pozitivnih primera mladih i uspešnih pojedinaca, O radio bio je na putu ostvarenja svoje misije – da postane virtuelno okupljalište mladih. Verovali smo da titula Omladinske prestonice mladih koja stiže u Novi Sad, dodatno obavezuje O radio, deo javnog servisa građana Vojvodine, da nastavi jačim tempom. U novonastalim okolnostima gotovo sve pada u vodu“, ističe se u obaveštenju Redakcije javnosti.

Dodaje se i da je kolegijum generalnog direktora i Upravni odbor RTV usvojio program rada “O radija” za ovu godinu, ali da “nakon najnovijih kadrovskih promena, kvalitet i obim programa u budućnosti ne može biti onakav na koji su slušaoci navikli”.

“Nadamo se razumevanju i verujemo da se ova situacija mogla (i može) prevazići”, piše u saopštenju.

“O radio” je deo pokrajinskog javnog servisa koji se bavi temema za mlade, kao i problemima i izazovima sa kojima se omladinska populacija u Srbiji suočava.

Javno obraćanje Redakcije “O radija” objavljeno je na Svetski dan slobode medija, koji se obeležava danas 3. maja, a praznik je ustanovila Generalna skupština UN 1993. godine.

Političke smene novinara i urednika na RTV-u počele su pre godinu dana, kada je nakon pokrajinskih izbora vlast u Vojvodini preuzela Srpska napredna stranka (SNS), zbog čega je deo zaposlenih okupljenih u pokret “Podrži RTV”, zajedno sa građanima, organizovao nekoliko protesta na ulicama Novog Sada.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.