NUNS PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV ČLANOVA SAVETA REM-A

NUNS PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV ČLANOVA SAVETA REM-A

Objavio: Magločistač

24.05.2017

Kategorija: U fokusu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo je danas Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zato što to regulatorno telo nije nadziralo rad elektronskih medija tokom kampanje za predsedničke izbore u Srbiji.

U saopštenju NUNS je naveo da je podneo krivičnu prijavu protiv zamenika predsednika Saveta REM-a Gorana Petrovića i članova Saveta REM-a Miloša Rajkovića, Slobodana Veljkovića, Božidara Nikolića, Olivere Zekić, Aleksandre Janković, Gorana Pekovića, Đorđa Vozarevića i Radoja Kujovića zbog sumnje da su počinili krivično delo “nesavestan rad u službi”.

NUNS je u prijavi naveo da postoji osnovana sumnja da su članovi Saveta REM-a “u uračunljivom stanju očigledno nesavesno postupali u vršenju službe, iako su bili svesni da usled toga može nastupiti teška povreda osnovnih ljudskih prava” zagarantovanih Ustavom, zakonima i pravilnicima.

U prijavi se navodi da su postupanjem članova Saveta REM-a teško povređena prava svih građana Srbije, kandidata koji su učestvovali u izboru za predsednika Srbije, a da je naročito teško povređeno pravo i interes javnosti da bude blagovremeno, istinito i potpuno informisana o svim pitanjima od javnog značaja, jer sve informacije koje utiču na izbor predsednika Srbije predstavljaju pitanja od javnog značaja.

NUNS je ukazao da su građani i aktivni učesnici izbornog procesa od 16. marta do 5. aprila 2017, “uvidevši da Savet REM-a grubo zanemaruju svoje dužnosti i nesavesno postupa u vršenju svoje službe” tom telu podneli 35 prijava, od kojih se “najveći broj odnosio na situaciju da su pružaoci medijskih usluga davali prednost kandidatu Aleksandru Vučiću, a da su drugi kandidati bili diskriminisani ili, čak, omalovažavani”.

Dodaje se da je Savet REM-a “održao samo nekoliko ‘telefonskih sednica’, ali ne da bi hitno odlučio o prijavama građana zbog nesavesnog rada i pružanja medijskih usluga već da bi odlučivao o mogućnosti ili nemogućnosti emitovanja spotova određenih kandidata”.

NUNS je ocenio da je nesavesno postupanje u vršenju službe “više nego očigledno”, jer Savet REM-a nije razmatrao nijednu prijavu, nije doneo niti jednu odluku i nije izrekao niti jednu meru za vreme trajanja predizborne kampanje za izbora za predsednika Srbije, kao ni neposredno posle održavanja izbora.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.