NUNS OSUDIO MARTINOVIĆEVU IZJAVU: NOVINARI NE UGROŽAVAJU BEZBEDNOST DRŽAVE

NUNS OSUDIO MARTINOVIĆEVU IZJAVU: NOVINARI NE UGROŽAVAJU BEZBEDNOST DRŽAVE

Objavio: Magločistač

11.07.2019

Kategorija: U fokusu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas nastup šefa poslaničkog kluba Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića u kojem je novinare optužio da svojim pitanjima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ugrožavaju bezbednost države.

To udruženje najavilo je da će o tim izjavama predstavnika vlasti izvestiti međunarodne asocijacije novinara i medija i nadležne međunarodne organizacije i zatražiti njihovu reakciju.

“Ovakve paušalne i veoma opasne izjave visokog funkcionera vladajuće partije stvaraju uslove za nove napade i pretnje novinarima i medijskim radnicima i za još veće narušavanje njihove bezbednosti”, navodi se u saopštenju Izvršnog odbora tog udruženja novinara.

NUNS je pozvao predsednika SNS-a i Srbije Aleksandra Vučića da se izjasni povodom izjave Martinovića tokom jučerašnje skupštinske raspravi o Izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja kada je nekoliko puta ponovio da nevladine organizacije i novinari traže bezbednosno osetljive informacije i da ne misle dobro svojoj državi, i optužio bivšeg poverenika Rodoljuba Šabića da radi za strane obaveštajne službe i za opoziciju, a protiv Srpske napredne stranke i države Srbije.

“Novinari koji su u proteklom periodu zahtevali odgovore na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja bavili su se temama od javnog interesa, poput rušenja u Hercegovačkoj ulici, diplome Siniše Malog, zloupotreba u Kolubari, obnovom kopova, prodajom JAT-a i PKB-a i mnogim drugim temama, i time nikako nisu narušili bezbednost države. Problem je što nisu dobili odgovore na mnoga pitanja, uprkos zahtevima i opomenama koje je Poverenik upućivao”, dodaje se u saopštenju.

NUNS je u saopštenju dodao da je dodelom zvanja počasnog člana Rodoljubu Šabiću već iskazao mišljenje o njegovom radu na funkciji Poverenika i da zbog toga osuđuje “teške i zlokobne klevete i uvrede” koje su proteklih dana na njegov račun uputili poslanici vladajuće većine.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“NUNS OSUDIO MARTINOVIĆEVU IZJAVU: NOVINARI NE UGROŽAVAJU BEZBEDNOST DRŽAVE”

anonimni says:

Rukovodstvo jedne drzave koja ni sam sa sobom nije rascistila racune, stavove, izjave, ponasanja, drugcije i ne moze ponasati samo tako da sve i svasta stavi u drzavnu tajnu i sva pitanja za njih su stetne ako se odnosi i na najmanje vazne dogadjaje, u sali i na to koliko je macka omacila i naravno dali te macici komunisti naravno da su ali samo dok ne progledaju. OH kada ce vec jednom svi Bisi progledati i stvarati realnu sliku o stanju u ovoj nasoj drzavi, da-bi znali sta je drzavna tajna i sta je ono sto svi znaju i cekaju o tome potvrdu da-li je to stvarno tako ili nije ali onda sta o tome istina i kakvo je pravo stanje. Bezbednost najvise ugrozava ne informiranost gradjana jer u takvim slucajevima bas negativne vesti i jedinke koji nastupaju postaju javni neprijatelji drzave. Pametan drzavnik na sva pitanja treba da zna dati odgovor a da ne ugrozava bezbednost drzave, ako ne onda treba da promeni profesiju, novinarima je duznost i zadatak da pitaju i neprijatne dogadjaje, izjave i vesti, na ta pitanja sa kupljenim diplomom tesko dati ili neznaju odgovoriti.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.